Откриват изложба „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“

понеделник, 15 октомври 2018 г.

На 18 октомври 2018 г. от 17, 00 часа в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян ще бъде открита изложба „Костадин Илчев – гайдарят, учителят, майсторът“. Акцентът в нея е творческият път на Костадин Илчев – гайдар и майстор на каба гайди, вписан през 2016 г. в Националната представителна листа на нематериално културно наследство на България.

Виртуоз – изпълнител, усвоил свиренето на каба гайда в естествената му среда от именити родопски гайдари, усъвършенствал през годините уменията си, вдъхновил и обучил да свирят на родопска каба гайда стотици деца и младежи, Илчев е и един от най-добрите и търсени майстори на инструмента. В няколко фотодокументални табла с текстове на български и английски езици, изложбата разказва за гайдарската традиция в Родопите и изработката на каба гайди, за преклонението и почитта на родопчани пред изкусните изпълнители на гайда, за Костадин Илчев – „Живо човешко съкровище“ на България и многобройните му ученици и последователи.

Движими културни ценности от фондовете на музея, свързани с темата и материали от личната колекция на Илчев и негови ученици, допълват фотодокументалния разказ. Кратки видеофилми с разказ от първо лице на бай Динко за пътя му като гайдар и майстор на каба гайди и какво разказват и свирят за него ученици и колеги, ще озвучат музейните зали. Автор на изложбата е Ваня Йорданова – уредник в отдел „Етнография“ на РИМ – Смолян. Художественият проект и реализация на фототаблата е дело на екип студенти и техните преподаватели от специалност „Рекламен дизайн“ в Националната художествена академия – София.

Изложбата ще може да бъде посетена до 18 декември 2018 г.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009