Откриват изложба днес в Художествената галерия

Откриват изложба днес в Художествената галерия

Национално сдружение „Фотографска академия” и Художествена галерия – Смолян представят фотографска изложба на Лоте Михайлова "Корени”.

Лоте Михайлова е художник – фотограф, родена през 1925. Завършила е училище за кино и фотография.

След 9 септември 1944 г. за първи път актова снимка на Лоте Михайлова е изложена в изложбен салон през 1963 г.

„За пръв път на фотоизложба бе представена актова фотография, но снимката „Акт“ на Лоте Михайлова бе отхвърлена като аморална и упадъчна и това взриви участниците“, пише свидетелят на събитието Петър Боев. „Бунтът завърши с победа на новаторите. Снимката „Акт“ не само бе допусната, но и бе наградена със златен медал“, посочва авторът на „Фотографското изкуство в България“.

Лоте Михайлова работи дълго в „Българска кинематография“, а по-късно в агенция „София прес“. Член е на Фотографска академия в София. Получила е многобройни награди, включително и два златни медала на „Снимка на седмицата“ в Мюнхен през 1973. За изключителен принос за развитието на фотографията в България е наградена от Министерството на културата.

От 1999 г. живее в гр. Марбург, Германия.

През 2007 г. е отличена с наградата на град Марбург в рамките на програмата “Социален град”.

Изложбата ще бъде открита от Явор Попов – председател на сдружение „Фотографска академия Янка Кюркчиева” гр. София, обясниха от Художествена галерия.

Откриване ще стане днес от 18.00 ч. в Художествена галерия – Смолян, Зала № 6.

Вирни се горе