Изложба „За честта и славата на България“ на смолянския музей гостува в Батак

понеделник, 17 октомври 2016 г.

През 2016 г. РИМ „Стою Шишков“ – Смолян спечели и реализира поредно проектно предложение „Подготовка на временна експозиция „За честта и славата на България“ – по-близка и достъпна за музейната аудитория“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

На 20.10.2016 г. от 17.00 часа в Исторически музей – Батак ще бъде открита изложбата „За честта и славата на България“.

Основната цел на проекта е да се представи пред нови музейни публики, а именно в Батак, Клисура и Панагюрище, един модерен и различен поглед на временната експозиция „За честта и славата на България“. Тя акцентира и популяризира както историята на българската наградна система, така и високата художествена стойност на отличията като произведения на ювелирното изкуство.

Временната експозиция „За честта и славата на България“ е една от най-търсените в страната. Събирана и обогатявана в продължение на десетилетия колекция включва тематични сбирки от ордени, медали, знаци и почетни звания. Най-ценните образци са експонирани в изложба, илюстрираща наградната система на България от Освобождението до края на ХХ век. Отличията са неотменен атрибут от историята на всяка държава, от нейния политически и дипломатически живот. Най-важната им функция – да се връчват за заслуги на проявилите се в името на България, остава неизменна, съобщиха от мезия.

Отличията, като източник на информация, се изучават, събират и оценяват с техните конкретни исторически характеристики, наименования, статути, изисквания за награждаване, външен вид и символи. Временната експозиция „За честта и славата на България” представя 142 автентични образци от монархическата и народно-републиканската системи (1879 – 1991 г.).

За периода от 1989 г. до 2016 г. изложбата е гостувала в музеите: Асеновград, Кърджали, Пазарджик, Генерал Тошево, Търговище, Попово и Разград. През 2002 г. е представена за пореден път в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян и привлече вниманието на посетители от страната и чужбина. Това й отреди място в специализирания каталог за музейни мобилни изложби, издание на РИМ-Русе. През 2011 г. е експонирана отново в залите на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. Обогатена е от пълна колекция отличия от сега действащата наградна система на Република България, предоставени от Български монетен двор – София.

Партньори по проекта са Исторически музей – Батак, Исторически музей – Клисура, Исторически музей – Панагюрище, Клуб приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян. След представянето си в Батак изложбата ще гостува и в други градове.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009