Изложба "Род, семейство ,отечество" откриват в музея

Изложба  "Род, семейство ,отечество" откриват в музея

На 23.01.2020 г. от 15.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян ще се открие гостуващата изложба на Регионален исторически музей – Пловдив, „Род, Семейство, Отечество“.

На 31 табла изложбата разказва историята на големите пловдивски фамилии и родове, оформили го като център на борбата за новобългарско образование и самостоятелна църква и важната му роля в следосвобожденската история на България. Сред тези фамилии са: Герови, Данови, Гешови, Чомакови, Чалъкови, Гьомюшгердан, Богориди, Кръстевич, Герджикови, Велеганови, Кудоглу и мн. др., имали принос за обществения, стопанския, политическия и културен просперитет на град Пловдив и на България, както преди Освобождението така и след него. Заселването в Пловдив на будни и заможни български фамилии от Стара планина, Средногорието, Родопите и Македония открива пътя на борбата за утвърждаване на българския характер на града.

Ако искате да научите кои видни пловдивски родове водят началото си от Родопите или кой е дарил църковните камбани в смолянските храмове „Успение на Пресвета Богородица“ – кв. Устово и „Свети Дух“, или да присъствате на уникалното музикално свързване на Родопите и Тракия от изумителния родопски глас на 10-годишната Лилия Линова, заповядайте на 23 януари, от 15 часа в изложбената зала на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян за откриването на гостуващата изложба на РИМ – Пловдив „Род, Семейство, Отечество“.

Вирни се горе