Изложба ни напомня за неосъществените идеали на Васил Левски

Изложба ни напомня за неосъществените идеали на Васил Левски

Регионалният исторически музей в Смолян е едно от местата в България, където Левски е ежедневно с нас, а не само по повод бележити дати, каза неговият директор Таня Марева при откриването на гостуващата изложба “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството“ от Националния музей „Васил Левски” – Карлово. Изложбата, която се организира от РИМ „Стою Шишков” и Общинския комитет „Васил Левски” в Смолян, е посветена на 140-годишнината от гибелта на Апостола на свободата и годишнината от Априлското въстание и бе открита вчера, 24 април. Проявата е поклон пред кумира на поколения българи и всички жертви на Априлското въстание, влели кръвта си в здравите темели на съвременната българска държава и нация, подчерта Таня Марева.

Ако имаше възможност да ни види отнякъде, Васил Левски едва ли би се обидил, че ние не знаем подробности от неговата биография и неговия революционен път, но със сигурност би бил много огорчен и разгневен, че в голяма степен сме забравили неговите идеали, които ни завеща, че не се стремим към онези истини, за които той отдаде живота си и не сме постигнали онова общество, за което мечтаеше, посочи в словото си директорът на Националния музей „Васил Левски” Дора Чаушева. За съжаление и днес българите не живеят в неговата „свята република” на свободата и правата истина, в която всички са равни пред законите в своите права и задължения. Надяваме се, че с малкото, което нашият музей прави, се връщаме не само към живота и революционната дейност на Апостола, а най-вече към неговите идеи. Дано някой ден те да бъдат осъществени в отечеството ни България, за което той загина, каза Дора Чаушева.

Експозицията започва от родното Карлово, семейството и първите учители на Дякона като проследява най-важните моменти от живота му и неговата революционна дейност. Това са участието в двете български легии, учителският му престой в село Войнягово, байрактарството в четата на Панайот Хитов, монашеството, влиянието на учителя му по революция на Г.С.Раковски, общуването с революционните дейци и най-вече въздействието на Любен Каравелов. Представена е революционната му дейност и голямата вътрешна революционна организация, която създава в продължение на 4 години от 1868 до залавянето му през 1872 година, работата му като пълномощник на Българския революционен централен комитет отвъд Дунава във Влашко. Изградената от него вътрешна революционна организация присъства чрез централния комитет в Ловеч, комитета в Карлово и по-значими революционни дейци от страната. Паметта за Апостола оживява чрез репродукциите на нарисуваните за него картини и фотоси на монументални паметници.

Включени са всички седем оригинални снимки на Васил Левски, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК. РИМ – Смолян допълва експозицията с автентични оръжия от времето на Дякона и други интересни вещи. Един от портретите – Левски в цял ръст, се пази в Държавен орхив Смолян във фонда на неговия съратник Илия Белковски. През 2009 година Общинският комитет „Васил Левски” в Смолян разпространи сред младите хора в областта този портрет под формата на картичка по повод рождения ден на Апостола, разказа Таня Марева. Инициативата се реализира с помощта на деветте училища, чийто патрон е Апостолът на свободата. Една експозиция не може да изчерпи темата, а по-скоро провокира интереса у посетителите да задълбочат познанието си за Апостола и Национално-освободителното движение чрез сериозна исторически литература, смята Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски” и автор на изложбата. Тя подари портрет на Васил Левски на смолянския музей,съобщиха РИМ – Смолян.

Вирни се горе