За 5 месеца 15 000 шофьори останаха без книжка

За 5 месеца 15 000 шофьори останаха без книжка

За пет месеца 15 радара с камери са оставили без книжка вече 15 000 шофьори, съобщиха от Пътна полиция, цитирани от вестник “24 часа”. На тези водачи са издадени актове за движение с повече от 30 км над разрешените от началото на февруари до 15 юли т.г., след като е било заснето нарушението им от камерите. Глобата за това нарушение е между 100 и 400 лв. и и отнемане на шофьорската книжка от 1 до 3 месеца, обясняват експерти от КАТ. Това значи, че всеки ден тези уреди засичат поне по 100 нарушители.

На заседание на комисията за безопасност по пътищата преди лятната ваканция бе обсъден нов реда за нарушения, заснети с камери. На шофьора или управителя на фирмата-собственик на служебна кола, ще бъде изпратено предложение за доброволно заплащане. Срокът ще е един месец. Ако нарушението не е било извършено от тях, те трябва да попълнят декларация кой е шофирал. Това трябва да стане до седмица. При заплащане на глобата няма да се отнемат контролни точки, като няма да има и лишаване от правоуправление. Всеки месец, посочен в закона за този тип нарушение, ще се заплаща със сумата от 100 лв.

“Заснетите” нарушители масово се опитвали да мамят катаджиите, като пишели в декларациите, подавани в МВР, че други хора са карали колите им, когато са заснети. Има дори случай, в който шофьор твърдял, че 75-годишната му баба е “летяла” със 180 км в час със спортната кола на внука си, посочва още “24 часа”. Друг директно вписал, че превишението на скоростта с неговата кола е било извършено от човек, който по-късно се оказало, че е починал преди датата на сниманото нарушение.

Често водачите давали данните и на свои близки, които отдавна живеят в чужбина и няма да им се отрази, ако им отнемат книжката у нас за няколко месеца, разказват от МВР.

Вирни се горе