Единствената жена сред задържаните проповедници се отърва с условна присъда

Единствената жена сред задържаните проповедници се отърва с условна присъда

7,5 г. затвор за имама Ахмед Муса, още 12 отиват зад решетките

Проточилият се близо 4 години процес срещу 14-те имами от Пазарджик завърши с осъдителни присъди. Окръжният съд даде най-тежкото наказание на сочения за лидер на групата местен мюсюлмански проповедник Ахмед Муса, който ще лежи 7 години и 6 месеца зад решетките.

За проповядване на религиозна омраза и верска нетърпимост, както и за пропагандиране и възхваляне на ислямска война, в затвора отиват също Ангел Симов и Стефан Александров от Пазарджик, Светослав Манчев, Ерджан Смаил от Пловдив, Стефан Димитров от Асеновград, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак и Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов и Рангел Илиев, получиха присъди от 2 години до 3 години и 6 месеца затвор ефективно, пише Трафикнюз.

Единствената жена сред обвиняемите – Александрина Иванова от смолянското село Старцево, получи единствената условна присъда от 2 години и 6 месеца, с изпитателен срок за 4 години и половина.

Освен това всеки един от обвиняемите трябва да заплати по 2800 лв. за експертизи и разходи в полза на съда и прокуратурата.

Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния съд в Пловдив, определи съдия Кристина Пунтева.

Вирни се горе