Полковник Алекси Кесяков: Близо 100 човека загиват годишно от не ползването на колани на задните седалки

Полковник Алекси Кесяков: Близо 100 човека загиват годишно от не ползването на колани на задните седалки

Полковник Кесяков, защо поредната инициатива на КАТ – Пътна полиция, е свързана с коланите и защо точно 300 човешки живота? Само миналата година около 330 души в купето на автомобила са загинали, защото не са ползвали колани. И ние се обръщаме към хората да им обясним, че ползването на коланите намалява пораженията върху човешкото тяло. Ако човек ползва колан, той може да бъде спасен от тежко нараняване, може да се спаси и от убийство. Защото коланът разпределя усилията по рамо, по бедра. И не е все едно да се удариш в една точка. Повредите са много големи. Досега бях на пресконференция. И там се каза, че ударът на колата с 40 км/ч. е било като да скочиш от 4 етаж с главата надолу. Да му опънеш на човека едно платно, за да не се удари в асфалта – горе-долу, на колана това му е ролята. Той смекчава последствията. А акцентираме на задните колани, защото прекалено малко се ползват. Статистиката от катастрофите на миналата година показва, че само 5 до 7 процента ползват колани на задните седалки. Това са към 100 души загинали миналата година на задните седалки. Задните изхвърчат, заминават нагоре, забиват глави в предните седалки. Нараняват хората на предните седалки, нараняват и тези, които стоят до тях. Въобще укрепването на хората вътре е като един товар, който трябва да се застопори, за да не се разпилее.

Може би това всичкото идва от ниската култура на българина на пътя? Културата си е толкова, колкото си е. По-скоро непознаването на опасностите и какво би могло да стане, когато настъпи събитие. Не може сутрин, като се бръсне един мъж и като се гледа в огледалото, да види колко му е хубав носа, а после като се удари с автомобила, да не си го види, че ще стане на гамба в стъклото. Ние се чудим как да намерим послание към хората, което в ежедневието да ги връзва към колана. Сутрин като стои човек пред огледалото и се гледа, или си прави прическа и си гледа носа колко му е хубав, трябва да знае, че при пластичните хирурзи всяка седмица някой се мъчи да си коригира носа, защото не си е сложил колан. Става дума за малките удари. Най-малкото което е, че същият този човек ще си развали физиономията. А човек много си обича физиономията!

Съгласете се, че българинът продължава да си мисли : „На мен катастрофа на пътя не може да ми се случи"! Вярно е, всеки ден има такива, които мислят, че „на мен няма да ми се случи". Но въпросът е как да убедим българите в обратното, защото не са еднакви – едни са разбрани, други са неразбрани.

За мен неразбраните са по-голям процент. И отново ще помислят, че акцията с предпазните колани пак е КАТ- Пътна полиция да си отбие номера. Или греша? Не може да се каже нещо такова с категоричност. Трябва да се направи проучване. Ако искате пуснете анкета „за" и „против" коланите и ще видите, че тези, които са против коланите не може да бъдат повече от някакъв дребен процент.

С какви инициативи ще убедите хората да ползват колани на задните седалки в автомобилите? На пресконференцията преди малко пускахме клипове на тема „Какво става по време на катастрофа с човека, който седи в автомобила", с цел да се доведат до знанието на хората опасностите, които ги застрашават и могат да им повредят тялото. Защото всичко най-накрая опира до това, че той се поврежда. Чупят глава, таз, гръбнак, ляв, десен крак – това става в колата. И ако човек ползва колан, може да спаси малко от последствията. Сигурно има хора, които са ползвали колани, участвали са в катастрофи и са минали метър. С две думи ,трябва да търсим примери от ежедневния живот. А не да казваме сега на хората: „Ваш'та кожа, сега ще ви глобим. Или ще ви вземем точките". Той не го е страх, че ще му се счупи главата, а ние го плашим с точки. Идеята е по-скоро да коригираш поведението на част от хората, с цел да има по-малко катастрофи.

Имате ли статистика какъв процент от водачите ползват предпазни колани? Тези на предната седалка ползват някъде към 65-70 процента колани. Преди 7-8 години ползваха само три процента. В общи линии, медиите свършиха много работа. Имате предвид, че голяма част от хората не знаят, че задните колани са задължителни. Повечето хора си казват: „Чакай да седна отзад, защото не ми се слага колан". Ако може читателите на Вашата агенция да разберат, че ще си имат неприятности или нещо друго ако не ползват коланите, нашите акции ще са свършили работата си.

А можем ли да направим една съпоставка за ползването на коланите между България и останалите страни? В Европа 93-95 процента ползват коланите на предните седалки и над 70 на задните седалки. И непрекъснато се работи по въпроса – това е най-евтиното мероприятие. Няма да накараме хората да ползват колани насила или чрез санкции, а чрез убеждаване. На завършилата пресконференция се показа и играчка за деца „Мамо, татко, сложих си колан".

Тези неща може би трябва да се практикуват още от училище? Не, не, не, то е от родилния дом. Дори още отпреди раждане. Когато майката си чака детето, тогава можем да я зарибим с някакви знания, да го пази, като пътува с него в автомобила. Иначе ежедневието показва различни неща. Майката го пази да не му се килне главата, после обаче го вози без детско столче в колата. А щом го удариш малко в колата и детето се поврежда. Знаете ли колко повредени деца има от това, че родителите ги водят без предпазни колани или детски столчета в колите. Направи се една фондация за пострадалите деца от катастрофи. Те се събират два пъти в годината да им се връчват помощи. Да дойдете да видите какви трагедии идват. Детенце, лъскаво, хубаво, но возено без колан или детско столче – катастрофа – повреден мозък. У нас, повече от половината деца са пострадали като пътници в автомобилите.

Интервю на Ани Ефремова Информационна агенция КРОСС

Вирни се горе