Стефан Сабрутев: С всички сили ще отстоявам присъствието на смолянската култура в живота на общината

Стефан Сабрутев: С всички сили ще отстоявам присъствието на смолянската култура в живота на общината

Ще търся професионалистите, които искат да работят за Смолян и Родопите, ще насърчавам добрите идеи и инициативи, ще подпомагам талантливите деца на общината за изява и развитие, заяви Стефан Сабрутев, кандидат на БСП за кмет на общината, на среща с дейците на културата и образованието. Неговата подкрепа ще получат всички, които работят добросъвестно и всеотдайно на културното и образователното поприще. Той си дава сметка за особената отговорност на кмета на общината както за опазването на досегашните постижения, така и за по-нататъшното развитие на духовната сфера. Духовността, доброто образование и богатата култура формират качествените хора, които осигуряват благоденствието и просперитета на всяка нация. Затова с всички сили ще отстоява и защитава правото на смолянските културни институти да присъстват пълноценно в живота на хората. Защото оценя голямото значение на един качествен спектакъл, на един вълнуващ концерт, на един завладяващ танц за формирането на морални, етически, естетически и граждански ценности у младото поколение.

С особена значимост сред носителите на културните традиции не само в общината, но за целия регион е Родопският драматичен театър „Николай Хайтов”. Той е не просто институция, а културна марка, завоювал с художествените си постижения национален и международен престиж. Доказателство за това, че Смолян произвежда продукция на европейско ниво, е специалната покана към смолянския театър за участие в световен театрален фестивал І категория със спектакъла „Лазарица” от Йордан Радичков, съобщи неговият директор Крум Филипов. Като ръководител на творческата институция ще се бори докрай срещу налагането на халтурата и дребнотемието, ще защитава големите творчески завоевания на човеколюбието и истинското изкуство. Въпреки че той не е политическо назначение, е подложен на непрекъснат натиск да бъде отстранен от овластените с политически постове в града. На възстановяването на Родопския драматичен театър се гледа като на политически ход. Уверявам ви, че няма нищо политическо в един областен град да съществува творческа институция като театър, каза Крум Филипов. След „възкресяването” на смолянския театър се полагат последователни усилия, започвайки от нулата, да се възстанови и неговото художествено ниво. Залага се на репертоар от българската класика. Имам опита на големите имена в националния театър, творили и на смолянска сцена – като Юлия Огнянова, Леон Даниел, Любен Гройс, Крикор Азарян, и аз надграждам над тях, затвърдявайки българската линия, заяви Крум Филипов.

Творците в театъра, както и в другите културни институти, работят почти без пари. Но не се отказват, защото са предани на изкуството и на своето призвание. Министерството на културата в голяма степен е абдикирало от отговорностите, които би трябвало да поема. Няма оправдание да се руши нещо съградено, не бива с лека ръка да се зачертава всичко на политическа основа, смята директорът на Родопския драматичен театър, който е включен в листата на кандидатите за общински съветници от БСП от гражданската квота. Духът трябва да обединява, особено в малките градове. Родопският драматичен театър се нуждае от подкрепата на общината и нейните жители, за да го има и да дава своя принос в културната картина на планината. Ясно е, че при едно непрекъснато намаляващо и обедняващо население, самоиздръжката от билети не е възможна. Крум Филипов очерта няколко направления за овладяване на ситуацията. Едното е проекти по линията на трансграничното сътрудничество България-Гърция. В момента се разработва проект за възстановяването на фестивала „Дионисий” и неговото превръщане в многожанров с включването и на другите културни институти музей и библиотека. Друго направление са симпозиумите – да се привличат артисти и режисьори и смолянският театър да се превърне в лаборатория за експерименти в областта на изкуството, какъвто опит вече има. Така идеята за собствена марка „Произведено в Смолян”, която има кандидатът за кмет Стефан Сабрутев за биопродукти от региона, може да се приложи и за областта на изкуството. Родопският дух, пиететът към родопската песен и родопските ценности и традиции заслужават такава собствена марка, родена от културно единение. Защото културата е територията, която трябва да събира хората, както ги събира храмът.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе