Бюлетините за евровота тръгват към секциите в страната

 Бюлетините за евровота тръгват към секциите в страната

Тази сутрин те ще бъдат изнесени от печатницата на БНБ и конвоирани от специална полицейска охрана ще достигнат до съответните градове.

Около 7,7 милиона бюлетини за гласуване на европейските избори са отпечатани. 7,48 милиона бюлетини са подготвени за гласуването на територията на България и около 200 000 за чужбина, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Бюлетините за чужбина са предадени още в неделя на Министерството на външните работи, което има задължението да ги достави в избирателните секции. Бюлетините за България тръгват от днес и ще се развозват до 21 май.

Днес камионите, натоварени с бюлетини и изборни книжа, ще заминат за 12 избирателни района, сред които Варна, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Смолян. Като през следващите дни те ще бъдат доставени и в останалите части от страната. Макар, че камионите ще бъдат конвоирани, не се предвиждат промени в организацията на движение по маршрутите им.

В бюлетината са вписани общо 27 политически партии, коалиции и независими кандидати, а съгласно промените в Изборния кодекс от 2016 година в бюлетината фигурира и квадратче „не подкрепям никого“. Това стана известно по време на представянето на бюлетините още на 2 май от ЦИК.

От ЦИК напомнят, че бюлетината задължително трябва да бъде попълвана от гласоподавателите единствено с химикал със син цвят. Различна в нея ще бъде номерацията на преференциите, за които тази година депутатите решиха да бъдат отбелязани с трицифрени числа, като към всяка цифра се прибавя 100. Комисията е утвърдила и специфичен начин на сгъване на бюлетината, който да гарантира тайната на вота на всеки избирател.

Вирни се горе