БСП почти настига ГЕРБ, 8 партии с шанс за влизане в НС

сряда, 08 май 2013 г.

С наближаването на предсрочния вот БСП вече е в непосредствена близост до основния си съперник ГЕРБ и изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро. Този извод става ясен от изследване на социологическа агенция “Афис” на базата на проучване, изготвено в периода 26 март – 3 май по поръчка на Центъра за развитие на регионите.

Като част от него са интервюирани 1050 пълнолетни български граждани с избирателни права.

Скоростта, с която ГЕРБ губи привърженици, както и по-слабата мобилизация на неговите поддръжници, прави развръзката за вота непредвидима. Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен, прогнозират от „Афис".

Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8.

Според изследването електоралната подкрепа за ГЕРБ през май е 31, 6%, за БСП е 28,3%, ДПС взима 8,7%, Атака – 8,4%, Движение „България на гражданите" – 4,9%, РЗС печели 5,2%, ДСБ – 3%, а Национален фронт за спасение на България – 4,8%.

След като събитията от последните месеци „възкресиха" партия Атака, кампанията изведе на печеливша позиция още една партия – РЗС. Това сочат данните, получени на открития електорален въпрос, при който на интервюираните лица не са посочвани имена на партии и коалиции и респондентите са отговаряли свободно на въпроса без насочващи отговори, поясняват от „Афис".

Стабилна и нарастваща е подкрепата за ДПС, която стартира кампанията си сравнително неубедително. За разлика от нея първоначално високата подкрепа за партия Атака спада, но основният фактор за това развитие е кампанията на Националния фронт за спасение на България, който сякаш се е скачил с Атака и я източва, поделяйки националистическия вот, коментират от агенцията.

При ДБГ – обратно, кампанията снижи подкрепата, която преди месец беше по-висока.

Източник: news.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009