"Зелен Арексим" - част 2 : дробилна машина RAPID 500 закупи предприятието в Смолян

"Зелен Арексим" - част 2 : дробилна машина RAPID 500 закупи предприятието в Смолян

Дойде моментът, в който ще ви представяме 2-ра част от рубрика „Зелен Арексим“. В предишната ни статия, споменахме, че през 2014 година, Арексим имаше проблем с голямото количество технологичен отпадък, който се бе събрал в резултат от работата ни. Първата стъпка, която предприехме към това да бъдем екологично отговорни и „зелени“, бе да създадем план за екструдерна линия, която ще ни позволи ефективно и бързо да се справяме с натрупалия се отпадък и успешно да връщаме част от него в производство ни. Това съобщи Кирил Асенов-младши, “Мениджър нови проекти” в "Арексим"-Смолян.

“Закупихме дробилна машина – RAPID 500 по Европейски проект № BG161PO003-2.3.01-0013-C001/12.07.2012г. и по Оперативна Програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013. Машината, показана на снимките към статията, RAPID 500 има възможността да обработва между 300 до 500 кг материал на час. Цикълът на дробене е непрекъснат, което позволява постоянната й работа без спиране”, посочи Асенов.

Как работи машината?

Всъщност целият процес е доста лесен за следене и контролиране. Започва се с поставянето на материал (технологичен брак и отпадък) върху лентата, която го придвижва до ножовете. Преди да стигне до там обаче, металните детектори поставени около лентата успешно успяват да засекат и най-малкото количество метални частици. Присъствието на такива частици в процеса е строго забранено и би могло да предизвика редица проблеми като най-честия от тях е задръстване на машината.

След като се уверим, че няма метални елементи и частици в пластмасовия материал, той се придвижва до гърлото на машината, където се намират големите ножове за рязане ( на тази машина най-често преработваме материали като полистирол и полиамид). Веднага щом материала мине през 3-те роторни ножа и бъде надробен, той минава през сито с размер от 8мм до 12мм в зависимост от нашите нужди. По този начин, ние се уверяваме, че излизащият материал е с размерите желани от нас. Целият този процес на дробене предизвиква създаването на прахови частици. Тук се включва системата за улавяне на тези частици и успешно се отделят от готовия материал. Те биват засмукани от тръби, които ги отвеждат извън машината и финалният продукт. По този начин успяваме допълнително да изчистим процеса на дробене и допринасяме до ефективното отстраняване на този негоден за ползване отпадък. Важно е да се спомене, че този процес не е никак тих. Поради големия шум, свързан с рязането и преработката на пластмасата, звуковото замърсяване беше проблем. Проблем, който успяхме да разрешим в партньорство с фирмата производител на машината като поставихме брезентово покритие и шумоизолиращи възглавници около цялата машина, което да защити служителите ни и околната среда от тези звуци. За финал, готовият материал, минава през още един сет детектори за метал и стига до пакетиране и съответно връщането му в нашето производство, сподели Асенов-младши и допълни, че повече информация за останалите машини в нашия арсенал, ще може да прочетете в идните седмици, като продължим да ви запознаваме с нашата зелена инициатива.

Вирни се горе