Регистрират по ДДС богати българи

неделя, 21 февруари 2010 г.

Над 90 % от физическите лица, които получават най-високите доходи в България са били длъжни, но не са се регистрирали по ДДС, съобщи в интервю за национално радио изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Стоте граждани, които са получили най-много доходи извън трудови правоотношения са спечелили общо 347 млн. лв. според данните от подадените през 2009 г. данъчни декларации за доходите.

Първите трима в списъка имат общ доход над 48 млн. лв.

Всяко физическо лице, което е получило повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14 дневен срок от надвишаването на сумата.

В облагаемия оборот попадат хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на недвижимо имущество и други.

Всеки гражданин, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП. Освен това ще му бъде начислен дължимият ДДС за времето от което е трябвало да се регистрира заедно с всички лихви за периода до момента.

В близките няколко седмици на ДДС регистрация ще бъдат подложени и всички български граждани, които за последната данъчна година са получили повече от 50 000 лв. извън трудовия си доход.

След като бъдат регистрирани по ДДС, физическите лица задължително ще трябва да начисляват косвения данък при извършваните от тях услуги, но и ще имат право да ползват данъчен кредит за направените покупки според общите правила на Закона за данък върху добавената стойност.

17 души, които имат сметки в швейцарски банки вече са се свързали с НАП. Повечето от тях задават въпроси за това какво ще предприеме приходната агенция, ако получи информация от германските данъчни власти за българи със сметки в Швейцария, стана ясно още в интервюто на Стефанов.

От НАП припомнят, че поддържането на банкова сметка в алпийската държава не означава автоматично, че има нарушение или престъпление.

Такова би имало, ако титулярът на сметката няма достатъчно официално обявени печалби или доходи, за да си позволи да спести парите, които са депозирани в Швейцария.

В началото на март директорът на НАП и немският му колега ще се срещнат в Германия, за да обсъдят възможностите за обмен на тази информация

Източник: news.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009