ГОРУБСО ще добива злато в Родопите

ГОРУБСО ще добива злато в Родопите

За пръв път ценният метал ще бъде извличан от медта в рудниците Златоград и Лъки

Добив на злато ще започне в началото на 2016 г. в Родопите, обяви председателят на „Минстрой Холдинг“ АД Николай Вълканов. За пръв път ценният метал ще бъде извличан от медта в рудници на ГОРУБСО – Златоград и Лъки. С днешна дата от забоите се добиват само олово, цинк и сребро, а сега специалисти в обогатяването на полезните изкопаеми от институт в Санкт Петербург правят разработка по проекта за златото, пише “Преса”.

„В някои находища има залежи на мед, а в нея има злато. Можем да извличаме около 700-800 тона мед годишно. Инвестицията за това ще бъде около 5-6 млн. лв., с които ще подменим цялото оборудване във флотационната фабрика, за да можем да преработваме медта. С напредването на технологиите започваме добив на злато“, обясни Вълканов, който е собственик на мините в ГОРУБСО – Мадан и Златоград.

„Ще инвестираме с ново оборудване само във флотационната фабрика, така че през следващите 30 години тя няма да има нужда от допълнителни ремонти. Ще я подготвим така, че да може да поеме разширения добив, в който няма да правим допълнителни инвестиции“, каза Вълканов. И допълни, че съдържанието на сребро в рудата е 24 грама на тон, което не е много, но достатъчно, за да допълва общия баланс.

Вирни се горе