Глобален инвеститор купи „Vivacom”

 Глобален инвеститор купи „Vivacom”

„BC Partners” е водеща международна инвестиционна компания с активи за над 23 милиарда долара

„Vivacom” става част от опериращата на Балканите телекомуникационна компания „United group”. Сделката се реализира, след като през ноември 2019 г. „United group” беше избранa да придобие българския оператор. А през април придобиването получи одобрението на Европейската комисия и днес беше финализирано.

„United group” вижда своето присъствие в България като възможност чрез обединените усилия на двете компании да даде своя принос за развитието на телеком индустрията в страната. Това ще стане възможно чрез предстоящи инвестиции.

„Сега е правилният момент да направим следващата крачка и нямаме търпение да работим и обменим опит с „United group”и да развием телеком услугите в България на следващо ниво”, коментира Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на „Vivacom”.

Никос Статополус, партньор в „BC Partners” и председател на „United group”, коментира:

„Придобиването на „Vivacom” е важна стъпка в стратегията за разрастване на платформата на „United group” с оглед на стремежа ни да разширим географското си присъствие в Европа. Българският телеком сектор е динамична част от една жизнена икономика, който ще ни осигури стабилно положение на ключов, стратегически пазар”.

Стойността на сделката не се посочва, но според последния публичен отчет на „Vivacom”, приходите за 2018 г. възлизат на 948 млн. лв. Едва ли сумата за придобиването е по-малка.

„United group”, базиран в Амстердам, е независим доставчик на телекомуникационни и медийни услуги на Балканите. През последните 20 години компанията успешно придобива над 100 бизнеса. Всяка година инвестира значителни средства в инфраструктура, технологии и развитие на медии. Към момента „United group” има над 10 000 служители, осигуряващи услуги на над 9,3 милиона потребители в Сърбия, Словения, Черна гора, Хърватска, Северна Македония, а вече и в България.

„BC Partners” е водеща международна инвестиционна компания с офиси в Ню Йорк, Лондон, Париж и Хамбург, управляваща активи за над 23 милиарда долара.

Вирни се горе