Финансист: Имаме пик на инфлацията, но няма да е като при Виденов

вторник, 23 ноември 2021 г.

Имаме пикова стойност на инфлацията, но няма да се стигне до ситуация, подобна на тази при управлението на Жан Виденов. Такава позиция изрази финансовият анализатор Борис Петров пред Bulgaria ON AIR.

“Инфлацията е висока. По последни данни имаме пикова стойност през октомври. Ще завършим годината вероятно с по-ниска инфлация. Вероятно през първото тримесечие на следващата година ще имаме малко повишение на инфлацията. Не очаквам средногодишна инфлация за следващата година да е по-висока от 5%.” – коментира Петров в предаването “Денят ON AIR”.

Той разясни, че инфлацията е резултат от поведението на енергийните цени и цените на хранителните стоки.

“КЕВР прави всичко възможно в рамките на мандата си и Закона за енергетиката и европейската рамка, така че и в момента българските потребители плащат най-ниската цена в ЕС. Това е регулиран пазар, който единствено съществува в нашата държава до момента и той е преходна мярка. Ние би следвало в следващата година тази преходна мярка да я премахнем. Такова е изискването на европейското законодателство. Разбира се, има инструменти за компенсиране на домакинствата, които са силно засегнати от високите енергийни цени.” – посочи експертът.

Петров уточни, че мерките трябва да бъдат таргетирани към най-силно засегнатите.

Той обърна внимание, че цените на енергията в България са по-ниски, отколкото цените в съседни държави.

“Цените се определят от търсенето и предлагането. В съседните държави цените са по-високи. Затова част от българските енергийни производители изнасят енергия на по-високи пазарни цени. Това придвижва по-високо и цената на нашия пазар.” – поясни събеседникът.

“Ако спрем износа на ток, това би било нарушение на единния енергиен пазар в ЕС. Това означава директно нарушаване на европейското законодателство и наказателна процедура срещу България.” – отбеляза той.

“Ние се нуждаем от бюджет. Имаме проектобюджет от преходното служебно правителство. Този проектобюджет вероятно ще бъде внесен най-вероятно от новото правителство. Но има неща, които за да се случат, трябва да бъдат гласувани в новия бюджет за 2022 година.” – каза още финансовият анализатор.

Той добави, че пари ще има, но е важно разпределението на допълнителните плащания.

“Вече е сигурно, че това са последните избори за тази година, така че вече склонността за спекулации ще е по-малка и политическите сили трябва да намерят сили да приемат един бюджет за следващата година навреме.” – изтъкна Борис Петров.

Според него няма технологично време за нов бюджет и за това той смята, че е добре да се стъпи върху проектобюджета на служебното правителство.

Източник: news.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009