Фабриката за ски в Чепеларе вече е изцяло китайска

Фабриката за ски в Чепеларе вече е изцяло китайска

Консорциумът Mascot Bidco окончателно придоби досегашния финландски собственик Amer Sports

Фабриката за ски в Чепеларе “Амер спортс България”, която произвежда марките Atomic и Salomon, вече е изцяло китайска собственост. След като по-рано тази година консорциумът Mascot Bidco придоби мажоритарен дял в досегашния финландски собственик на дружеството Amer Sports, наскоро купувачът получи права и върху последните акции на миноритарните собственици, а компанията беше отписана от борсата. Тъй като Amer Sports остава директен собственик на “Амер спортс”, българското дружество запазва името си,пише Капитал.

Още в края на миналата година Mascot Bidco предложи по 40 евро на акция в производителя на спортни стоки Amer Sports, което оцени компанията на 4.6 млрд. евро. Офертата беше приета от притежателите на 98.73% от акциите в дружеството, а впоследствие Mascot купи и още единични акции. Съгласно финландското законодателство наскоро консорциумът получи право на собственост и върху останалите малко непридобити книжа, което му позволи да отпише Amer Sports от Nasdaq Helsinki.

Водеща роля в консорциума има Anta Sports Products, която притежава брандовете Anta, Fila, Descente, Sprandi, Kingkow и Kolon Sport. С придобиването на финландската компания, която държи марки като Salomon, Arc’teryx, Peak Performance, Atomic, Suunto, Wilson и Precor, китайската група прави стъпка към международните пазари, като залага както на масовия клиент, така и на потребителите на продукти от висок клас.

След отписването на финландската компания от борсата тя вече не е задължена да публикува отчети. Последните данни, обявени за Amer Sports като част от отчета на Anta Sports, са за второто тримесечие на 2019 г. и показват продажби в размер на 518.9 млн. евро, или с 14% повече от същия период на миналата година.

На този етап за българското дружество промяна няма, като се запазва името “Амер спортс”. В ръководството размествания имаше по-рано тази година, но те нямат връзка с новия собственик. По лични причини през пролетта напусна българинът Йордан Ламбрев, на чието място впоследствие беше назначен Ивайло Петров. Другите двама управители са австрийски и германски граждани.

“Амер спортс” е някогашната “Пампорово ски”, която беше купена от финландската компания в края на 2008 г. Заводът в Чепеларе се превърна в една от основните производствени мощности на групата заедно с предприятията в Австрия, Франция, Финландия, Канада и САЩ, а капацитетът му беше увеличен до 1 млн. чифта ски годишно.

Последният отчет на българската компания показва, че през 2018 г. производството е нараснало, като продажбите са надвишили 80 млн. лв. (67 млн. лв. за предходната година). Печалбата се е увеличила с близо четвърт до малко под 7 млн. лв. В компанията работят около 800 души.

Вирни се горе