Българските домакинства планират за подаръци средно по 250 лева

Българските домакинства планират за подаръци средно по 250 лева

Българите смятат да намалят поне с един броя на подаръците, които ще купят по Коледа и Нова година. Ако в края на 2011 г. те са били готови да зарадват средно по 6.2 души от най-близкия си кръг, сега планират да направят това за 5.6 роднини, приятели и познати.

Данните са от електронно проучване на популярен сайт у нас за сравнение на цени и онлайн търговия, разпространени от ПР-агенция, предаде БТА.

Изследването показва, че българските домакинства планират за подаръци средно по 250 лева, което е с 4% спад на разходите в сравнение с миналата година. Най-много потребители – 33% от отговорилите на електронната анкета, са готови да отделят от 100 до 200 лева. Това означава, че покупките на човек ще са от 18 до 36 лева, като сред най-предпочитаните стоки са посочени дрехи, електроника, козметика и детски видеоигри.

От запитаните само 5% имат нагласа да похарчат от 500 до 1000 лева за подарък, а над тази сума – други 2 на сто.

Тенденцията за тази година показва растяща роля на интернет като основен източник на информация за асортименти и цени, както и на готовността за пазаруване онлайн. Сега 10% по-малко българи са готови да обикалят по магазините, а процентът на планиращите покупка по електронен път спрямо 2011 г. се е увеличил с рекордните 32 на сто.

Промяната в нагласите се дължи основно на избягването на опашки по празниците, богатия избор на стоки в интернет, както и по-ниските цени при онлайн покупка спрямо традиционните магазини, показва проучването.

Според него потребителите в мрежата тази година търсят повече домашна техника и мобилни телефони, отколкото часовници и бижутерия. Отделно мъжете се насочват главно към електрониката, докато жените предпочитат дрехите и детските видеоигри.

Като цяло анкетираните в сайта декларират, че при избора на подарък за Коледа и Нова година се ръководят от конкретните нужди на техните роднини, приятели и познати.

Вирни се горе