Българинът започна да харчи спестяванията си

Българинът започна да харчи спестяванията си

В кризата, българинът започна да харчи от спестяванията си. През септември, за първи път от 15 месеца насам, депозитите намаляват, показват данните на Българската народна банка, предаде БТВ.

Данните на БНБ показват, че е спряла тенденцията за макар и слабо увеличение на депозитите – така беше през последните година и три месеца.

През септември спрямо август спестяванията ни в банки са намалели с 25 млн. лева. Или с малко под процент. В депозити българите имат 26 млрд. и 700 млн. лв.

Ако погледнем данните на Националната статистика за второто тримесечие на годината, виждаме, че домакинствата са харчили повече от спестяванията си през летните месеци, отколкото през зимните. Това донякъде се дължи на традиционно по-големите харчове на семействата за почивки. Но виждаме и че изхарчените пари от спестявания тази година са повече от миналата.

Икономистите дават две възможни обяснения за това, че харчим от спестяванията си. Или чувстваме оптимизъм и си позволяваме да харчим повече, или наистина теглим депозити, защото доходите ни не стигат.

“Спестяванията са и вид застраховка срещу проблеми – бели пари за черни дни. Когато домакинствата очакват по-малко проблеми, са по-склонни да потребяват и в един момент да изтеглят част от предишните спестявания. Оптимизмът, според мен, не е в случая обяснение. Относно крайната нужда, която кара хората да изтеглят спестявания, също не може нищо категорично да се каже, но е възможно за част от домакинствата”, заяви икономистът Боян Захариев.

Вирни се горе