37% от българите искат да работят в чужбина

37% от българите искат да работят в чужбина

Увеличава се броят на българите, които биха потърсили препитание извън граница. Те са вече 37%, 60 на сто от потенциалните емигранти нямат намерение да се върнат в България, сочи проучване за нагласите на хората да се установят в чужбина. Резултатите от проучването, направено в рамките на проекта “Подкрепа за достоен труд” на КТ “Подкрепа”, бяха представени на конференция за мобилността в рамките на ЕС като фактор за повишаване на адаптивността на работната сила, предаде БТА.

По проекта са направени две проучвания – през 2011 и 2012 година, сред 1273 души – 52% мъже и 48% – жени. По-малко от половината от запитаните са висшисти, а 38% имат средно специално образование.

Ако миналата година 33% от анкетираните заявяват, че биха отишли да работят в чужбина, то през 2012 г. те са вече 37 на сто, посочиха експертите по проекта. Сред причините, които анкетираните посочват за емиграция, са ниското заплащане, липсата на работа, несигурността на работното място, както и ниското ниво на социална защита у нас. Причините са икономически – ниските доходи у нас и безработицата, обобщи професор Теменужка Ракаджийска от БАН.

“От 2009 г. до 2011 г. заетостта спада с 9%. По качество на живот страната заема 57-мо място. Разбира се, ниското заплащане продължава да е една от основните причини за изтичане на мозъци. Казват, че България може да достигне доходите на Португалия. Това са най-ниските в еврозоната, ако постигне устойчив ръст на производителността от 4,5% годишно до 2040 година”, коментира проф. Ракаджийска, цитирана от БНР.

Предпочитаните дестинации за потенциалните емигранти са Великобритания – 32 на сто, Германия – 24, Испания – 20 на сто и Италия и Гърция с по 34 процента от участниците в проучването.

60% от анкетираните заявяват, че биха работили зад граница за какъвто и да е период, а едва 35% биха се върнали в родината си.

Фактор, който задържа трудовата емиграция, са ограниченията за работа на българите, които налагат някои от страните членки на ЕС като Малта, Люксембург и Белгия например, посочиха експертите. Друга пречка са и възможностите за измама на българите, работещи в чужбина, както и неизпълнението на предварителните условия, посочени от работодателските.

76% от участниците в проучването са на мнение, че между българските синдикати и тези в съответните държави трябва да се подписани двустранни договори, които да гарантират правата на работещите. 85 на сто от запитаните смятат, че у нас трябва да бъдат открити специални консултантски бюра за желаещите да работят в чужбина.

Въпреки икономическата криза в Европа, има тенденция към увеличаване броя на българите, които са намерили работа в чужбина, сочат данните на Агенцията по заетостта.

По данни на Евростат и Националния статистически институт годишно страната ни напускат между 20 и 25 хиляди души на възраст 25-39 години, съобщиха от КТ “Подкрепа”. Само през миналата година 10 хиляди българи са емигрирали. Общо над 1.2 милиона българи живеят зад граница. 320 хиляди са в САЩ, Канада и Австрия, 360 хиляди живеят и работят в Германия, Франция, Португалия, Испания и Италия. Броят на българите в Турция е 300 хиляди, в Гърция и Кипър 290 хиляди, 60 хиляди са в Чехия, Унгария и Полша, съобщиха от КТ “Подкрепа”.

Вирни се горе