СправочникКултурен афиш

“За народното творчество” на Камен Донев

четвъртък, 15 март 2012 г.

Спектакълът на Камен Донев “За народното творчество” ще се играе на смолянска театрална сцена “Николай Хайтов” на 26 март от 19 часа.

„За народното творчество“ е авторски спектакъл на Камен Донев,с много песни, танци, импровизации и примери от живота.

Сценографията е на Ралица Русева,костюми Паша Нешкова,по музика на Камен Донев и Кирил Добрев,а хореографията е на Ивайло Иванов.Аранжиментите на песните са на Дани Милев.

Народното творчество е творчество, което се създава от народа. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното,а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.

Смолянски спектакъл “Кокошка с брошка” гастролира в Индия

понеделник, 16 януари 2012 г.

Един от най-успешните и забавни спектакли за деца и възрастни на Центъра за изкуства “За Родопите” – “Кошошка с брошка” ще гостува в Индия през февруари 2012 г. Спектакълът на Петър Тодоров и Десислава Минчева е поканен на гастрол лично от президента на международната куклена организация УНИМА Дади Пудумджи, който е директор на 10-тия международен куклено-театрален фестивал “Ишара” в Делхи. “Кошошка с брошка” ще бъде представена в Делхи, Гургаон и Мумбай. Организаторите определят Петър и Десислава като едни от водещите и най-иновативни куклени артисти в Европа.

Подробна информация може да бъде намерена на електронната страницата на фестивала: http://www.isharapuppet.com/IsharaPuppets/calender.htm

"Мъжка забавачка"

петък, 30 декември 2011 г.

На 13 януари от 19 часа в голямата залата на Драматичен театър Пловдив любителите на театралното изкуство могат да гледат представлението “Мъжка забавачка” от Кристоф Магнусон.Постановката е на Емил Бонев,а превода на Боян Иванов. Участват актьорите Асен Блатечки, Петър Тосков, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов и Мая Тодорова.

“Мъжка забавачка” от Кристоф Магнусон е съвременна немска комедия. Първата й премиера е през 2003 г. в Бон. Скоро след това пиесата се превръща в култов хит. През ноември 2005 г. е поставена в Берлин. Спектакълът на Драматичен театър –Пловдив е първото й представяне в България. Трима приятели са си обзавели “мъжка стая” в подземен етаж на голям хипермаркет. Там те намират спасение след изморителното съботно петчасово пазаруване с жените си. В своя таен оазис те могат необезпокоявани от никого да се занимават със своите хобита, да се оплакват от жените си и да правят смели планове за бъдещето. Комедийните ситуации, в които попадат, са провокирани от един пожарникар, който иска да закрие тяхното убежище. Разбира се, обсебен от техния свят, той става един от тях. Животът тук и с тях му харесва много повече, отколкото там и с нея. В крайна сметка, както може да се предполага, след голямото мъжко забавление в малката мъжка забавачка силните на вид слаби мъже се завръщат при слабите си на вид силни жени. Щастлив край в името на най-смисления съюз между мъжа и жената – семейството. Добра драматургия! Ярки актьорски изпълнения! 100 минути гарантиран смях!

Новините по общини

Архив

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009