Бум на змии в Смолянско

Бум на змии в Смолянско

Какво да правим, ако срещнем змия

От началото на лятото има бум на ухапвания от змии. Сигнали със снимки и клипове на влечуги в паркове и градинки заливат социалните мрежи.

Заради честите валежи, горещините и избуялите треви все по-често можем да срещнем змии в парковете и градинките. Сигнали за ухапвания вече има регистрирани в с. Барутин и с. Любча.

У нас се срещат 17 вида змии. От тях четири вида са отровни. А опасните са само пепелянката и усойницата.

Ако ни ухапе змия, обикновено се виждат две следи от ухапване една до друга на около 1 сантиметър разстояние. В началото има остра болка, след това изтръпване на мястото на ухапването. Ако попадне отровата в кръвоносен съд, по бързо настъпват признаци, които могат да доведат до шок. Тогава имаме схващане на устна кухина, падане на клепачите.

Освен общи прояви като дискомфорт, гадене повръщане, отровата може да предизвика и унищожаване на червените кръвни клетки. Тогава може да имаме анемия, жълтеница, казват експертите.

Отровата може да действа от няколко минути до няколко часа.

Хора, които са алергични, по-възрастните и децата реагират много по-бързо на ухапването. Отровата може да предизвика остра алергична реакция с колапс и тогава е застрашен живота на човек.

За да не губим ценно време, преди да стигнем до лекар можем да окажем първа помощ: крайникът се обездвижва с подръчни материали. Практиките с изсмукване на отровата или правене на различни нарези не са особено ефективни. Антисерумите трябва да се прилага само от медицинско лице в лечебно заведение.

Най-честата грешка при среща със змия е изпадането в паника или опитите да убием животното.

Ако срещнем змия в парка например, трябва да си вземем по голяма пръчка и змията или трябва да бъде избутана внимателно, за да си запълзи в посоката, или ако няма друг вариант – да опитаме с пръчката да повдигнем змията и да я отместим встрани.

Вирни се горе