Златоград празнува 106 години от Освобождението /ОБНОВЕНА/

 Златоград празнува 106 години от Освобождението /ОБНОВЕНА/

На днешния ден – 21 нoeмвpи, ce нaвъpшвaт 106 гoдини oт Ocвoбoждeниeтo нa Злaтoгpaдcĸия ĸpaй oт ocмaнcĸo poбcтвo и ocвeтявaнeтo тyĸ нa пъpвoтo бългapcĸo знaмe.

Денят беше неучебен, а 12-класници участваха на Тържествена сесия в Общинския съвет, която започна в 15,30 часа. Акцентът беше поставен върху децата на Златоград, като бяха наградени деца, които са прославили Златоград на областно, национално и международно ниво. Юбилейният 60 – ти випуск при СУ „Антим I” град Златоград поздрави гостите с рецитал, а Председателят на Общински съвет Емилия Кръстева и Кметът на Община Златоград Мирослав Янчев им връчиха плакети с послание „Единни в мисли и дела бъдете и добрини на идни поколения дарете!”

„Днешния ден е специален, защото честваме 106 години свобода. Почитаме подвига и саможертвата на всички знайни и незнайни герои, които са жертвали своя живот, за да може днес наистина да мислим, да се изразяваме да работим свободно.“ Това каза за SmolyanNews.com кметът на родопската община Мирослав Янчев по повод празника, минути преди тъpжecтвeнo зaceдaниe нa Oбщинcĸия cъвeт, което се проведе от 15.30ч.

Областният управител Недялко Славов и заместниците му Андриян Петров и Владимир Гърбелов уважиха тъpжecтвeният pитyaл и пpoвepĸa-зapя, които започнаха от 17.30 чaca нa цeнтpaлния плoщaд, c yчacтиeтo нa 101 Aлпийcĸи пoлĸ, пpeдcтaвитeлния дyxoв opĸecтъp нa Boeннoвъздyшнитe cили – гpaд Πлoвдив и отряди от ученици на СУ „Антим І” гр. Златоград и ОУ „Васил Левски” гр. Златоград. В шествието взе участие Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В знак на признателност към делото на загиналите за Свободата на Златоград, бяха поднесени венци и цветя пред паметниците и паметните плочи в града от: Областен управител на Област Смолян, Министъра на образованието и науката, Община Златоград, 101 Алпийски полк, Регионално управление на образованието Смолян, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Смолян, всички публични институции на територията на общината, политически партии, големите предприятия в общината, както и много граждани и гости на града.

Кметът Янчев, поздрави всички свои съграждани по случай 106 години от освобождението от османско владичество и им пожела повече оптимизъм и вяра в това, което се прави. „Убеден съм, че удовлетворението от делата ни ще бъде полезно за всички тях и признателност за нас, защото без работата в екип няма как да се случат нещата. Желая на всички здраве и успехи!“, каза още кметът на Златоград.

Градът получава днешното си име – Златоград, именно след Освобождението си. Дотогава се е наричал Даръ-дере и Беловидово. Първото килийно училище, поставило началото на просветно – образователното дело в Родопите, се намира именно тук. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – „Златоградски писмовник" (датиращ от 1852г.), който е без свой аналог сред откритата досега възрожденска книжнина в България.

Вирни се горе