Журналистика за решения: Конкурс “Да погледнем отвъд проблемите”

Журналистика за решения: Конкурс “Да погледнем отвъд проблемите”

Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) в партньорство с Transitions Online и Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ организират “Да погледнем отвъд проблемите”, конкурс за материали в жанра журналистика за решения. Целта е да се насърчи отразяването на работещи решения, като отговор на съществуващи проблеми.

Стипендията е насочена към журналисти с интерес към разработването на задълбочени материали. Те може да разказват за успешен опит от България, който да послужи за пример на други страни, сблъскващи се със сходни проблеми. Възможно е и обратното – да почерпите вдъхновение от други точки на света, изправени пред подобни социални предизвикателства, чиито решения да помогнат за справянето с конкретни проблеми у нас.

В допълнение към финансирането, екипът на АЕЖ-България предлага и менторство през цялото време на програмата, за да гарантираме възможно най-високо качество на крайните материали. Няма ограничение в избора на тема, стига тя да отговоря на изискванията на журналистика за решения.

Одобрените предложения ще получат финансиране от 500 евро, което трябва да покрие разходите по материала, както и възнаграждението за автора.

Крайният срок за кандидатстване е 20 юли 2020 г.

Какво е журналистика за решения?

Този подход насърчава отразяването на начините, по които се справяме с проблемите, и предлага потенциални мерки, а не се фокусира само върху изобличаването на проблемите. Става въпрос за „взискателно и задълбочено отразяване на реакциите към различни социални проблеми” – това е определението, което дават от Solutions Journalism Network (SJN), американска неправителствена организация, която популяризира идеята за този тип журналистика и представянето на примери и работещи решения. Накратко, това са материали, които не само обръщат внимание не само на проблемите, но и това какво можем да направим, за да ги решим.

Кой може да участва?

Кандидатите трябва да работят като журналисти, включително репортери на свободна практика;

Приемат се кандидатури както от страна на индивидуални журналисти, така и от екипи от няколко журналисти. Това не оказва влияние върху размера на стипендията (отпускат се 500 евро за материал – ако авторите са повече от един, ще трябва сами да се договорят как да разпределят сумата).

Какво търсим?

Предложенията трябва да отговарят на основните критерии за журналистиката за решения (solutions journalism):

Пример за качествена журналистика (взискателно и задълбочено отразяване) Описва съществуващ отговор/решение на социален проблем, как точно работи и защо (не представя теории и твърдения за това какво „може да се направи“, а показва примери за нещо, което вече е направено и е доказало ефективността си)

Включва доказателства за въздействието на решението (не само добри намерения)

Предлага по-широк поглед/урок, който може да бъде от полза за други, които са изправени пред подобен проблем

Обсъжда слабосите на решението/отговора и евентуални странични ефекти (никое решение не е идеално).

Какво трябва да направите?

Да подготвите и разпишете Вашата идея за материал, която да отговаря на критериите на журналистика в търсене на решения (до 1000 знака);

Да подготвите Ваша биография и мотивация защо искате да участвате в конкурса (до 1000 знака);

Да ни изпратите до три ваши материала, публикувани през последната година;

Да попълните тази регистрационна форма.

Одобрените кандидати за интервю ще получат обаждане от журито за организиране на кратко събеседване.

Какво да очаквате?

Всяко предложение ще бъде оценено от жури, съставено от представители на АЕЖ-България и Transitions Online. Журито ще избере и ще се свърже със спечелилите кандидати. Получателите на стипендиите ще разполагат с три месеца след подписване на договор с АЕЖ-България, за да публикуват работата си.

След публикуването на историята, стипендиантът е длъжен да представи доклад от минимум 4000 знака за впечатленията от използването на журналистика за решения и да даде съгласие АЕЖ-България и Transitions Online/SJN да използват целия материал или части от него за промоционални или обучителни цели.

Как ще бъдат оценени кандидатурите?

Следните фактори ще бъдат взети предвид при оценката на кандидатурите:

Дали идеята за материал се фокусира върху конкретно решение (проучване на реакциите/мерките, взети за решаването на определен проблем);

Качеството на предложението (ясно определени цели и дейности, водещи до тяхното постигане);

Въздействието от публикуването на материала (социално въздействие); Социалната значимост на темата и приносът към обществения дебат;

Участието на кандидата в уебинара по темата, който ще се проведе на 9 юли 2020 година. Може да се запишете за участие тук;

Прогнозен размер на аудиторията (брой читатели/слушатели/зрители, до които ще достигне материалът);

Професионалният опит и умения на журналиста или екипа от репортери, участващи в проекта;

Вероятността кандидатът да продължи да се занимава с журналистика за решения в бъдеще.

Ако имате въпроси, може да ни пишете на team@aej-bulgaria.org.

Като част от стипендиантската програма АЕЖ-България организира и уебинар, който ще даде възможност на кандидатите, които искат да участват в конкурса, да се запознаят по-подробно как се прави журналистика за решения и с какво този подход е по-различен от начина, по който обикновено отразяваме новините от деня.

Уебинар: Журналистика за решения

АЕЖ-България ви кани на уебинар, посветен на журналистиката за решения, на 9 юли 2020 г. от 18:30 часа. Предоставяме възможност на професионалните журналисти да научат тънкостите в създаването на журналистика за решения. Обучението ще запознае участниците с основните принципи на този жанр, както и с най-добрите практики в областта. Работният език е български.

Онлайн работилницата включва следните теми:

Журналистика в търсене на решения – какво е това и какво не е;

Защо този подход е важен и как да бъде приложен в ежедневната работа на журналистите;

Как да намерим потенциален ъгъл за разказване на историята, който предлага решение на социален проблем.

Уебинарът е безплатен, но се изисква предварителна онлайн регистрация на: https://bit.ly/2MYHp6x. Крайният срок за записване е 6 юли 2020 година. Ще получите имейл с потвърждение и линк към събитието.

Вирни се горе