Жители на Смилян поставиха проблемите в селото пред шефовете на ОД МВР и РУП-Смолян

Жители на Смилян поставиха проблемите в селото пред шефовете на ОД МВР и РУП-Смолян

Директорът на ОДМВР – Смолян комисар Кирил Хаджихристев и началникът на РУП – Смолян гл. инспектор Юрий Топов се срещнаха с жителите на с. Смилян, за да разберат какви проблеми и притеснения имат хората във връзка със сигурността и обществения ред. На срещата присъстваха кметът на селото Събка Миткова, кметските наместници на околните села и жители на с. Смилян.

Хората от селото проявиха изключителна активност и гражданска позиция по редица въпроси, касаещи безопасността на движението и сигурността и обществения ред в населеното място и представиха пред директора на ОД МВР и началника на РУП – Смолян своите притеснения, като очертаха няколко проблема, които очакват да бъдат разрешение с помощта на органите на полицията, съобщи комисар Хаджихристев.

На първо място – безопасността на движението и най-вече участъците от пътищата в близост до училището и детската градина и шофирането с висока скорост по главния път в селото от страна на млади водачи на МПС, които създават предпоставки за пътни произшествия и застрашават безопасността на децата – в тази връзка жителите на с. Смилян поискаха да се поставят изкуствени неравности за ограничаване на скоростта (т.нар. “легнали полицаи”) на завоя до разклона за с. Сивино и до детската градина, да се разчистят тротоарите от паркирани автомобили, строителни материали и дърва за огрев, да се възстанови хоризонталната маркировка, да се завиши контрола по спазване на Закона за движение по пътищата, особено от младите водачи.

Като друг проблем за селото жителите посочиха безстопанствената сграда на бившия завод за преработка на плодове и зеленчуци, където са създадени предпоставки не само за кражби, но и за инциденти, обясни още след срещата комисар Хаджихристев.

В отговор на изразените от хората притеснения кой ги увери, че служителите на РУП – Смолян ще изготвят работна карта с участието на съответните компетентни партньори за решаване на поставените проблеми и удовлетворяване на исканията на жителите на с. Смилян. Ще бъде засилено полицейското присъствие в селото, както и контролът по спазване на Закона за движение по пътищата, ще се извършват проверки в питейните заведения и търговските обекти с оглед недопускане продажба на алкохол и цигари на непълнолетни лица.

Освен това в момента служители на ОД МВР – Смолян, съвместно с представители на общините и кметствата, извършват оглед на уличната мрежа в цялата област за състоянието на сигнализацията, маркировката, уличното осветление, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети, както и обезопасеността на входовете на училищата, като ще се изготвят съответните предписания до ръководителите на отговорните служби за отстраняване на констатираните недостатъци.

Относно бившия завод за преработка на плодове и зеленчуци началникът на РУП – Смолян гл.инспектор Юрий Топов информира жителите на с. Смилян, че само от началото на годината има разкрити седем кражби от завода, а с цел предотвратяване на бъдещи инциденти и кражби са проведени редица разговори със собственика, по време на които са му дадени предписания за обезопасяване на сградата.

Собственикът обаче твърди, че не разполага със средства, за да изпълни предписанията. Въпреки това, ежедневно полицейски служители обхождат района на завода, с цел недопускане извършването на престъпления и възникване на инциденти.

Жителите на с. Смилян се възползваха от срещата си с директора на ОДМВР – Смолян и за да изразят своята благодарност за добрата работа на полицейските служители, обслужващи населеното място и за осигурения добър обществен ред в селото.

Кметът на с. Смилян Събка Миткова изрази специална благодарност и към служителите от РУП – Смолян за добрата организация по охрана на обществения ред и организация на движението по време на провелия се в селото събор.

Изнесените приемни на директора на ОД МВР – Смолян в малките население места на областта са във връзка с изпълнението на приоритетите на МВР и ОД МВР –Смолян и целят гражданите да имат възможност да споделят своите проблеми и притеснения относно сигурността и обществения ред в своето населено място, каза в заключение шефът на областната полиция комисар Кирил Хаджихристев.

Вирни се горе