Жега и бури днес, после температурите рязко падат

Жега и бури днес, после температурите рязко падат

И днес времето ще бъде горещо и задушно, като следобед се очакват кратки, но проливни дъждове, придружени с гръмотевични бури. Ето защо излизането в планините след пладне ще бъде опасно. Вечерта започва захлаждане, като в следващите два дни максималните температури ще паднат с над 10°.

Днес те ще са между 31° и 36°. За 15 области в страната е обявен жълт код за горещо време. Най-топло се очаква да е в Русе – до 38° на сянка.

Преди обяд над повечето райони ще е предимно слънчево, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Около и след пладне от запад на изток ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места интензивни и със значителни количества. Валежите ще са придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за градушки.

До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува хладен въздух. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня още ще се понижи.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Привечер по северното крайбрежие ще има временни увеличения на облачността и ще превали. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 31°. Температурата на морската вода е 23 – 26°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който постепенно ще се ориентира от запад. Ще нахлува хладен въздух и след обяд в масивите от Западна България температурите ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 25°, на 2000 метра – около 18°.

Вирни се горе