Жълт код за гръмотевични бури в 6 области, в 17 области - за жега

Жълт код за гръмотевични бури в 6 области, в 17 области - за жега

В неделя през по-голямата част от деня ще е предимно слънчево. Температурите ще се понижат в сравнение с тези в събота и максималните ще са предимно между 32 и 37 градуса.

Привечер и през нощта срещу понеделник в Северозападна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места там ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка.

Жълт код за гръмотевична активност е обявен за шест области на страната за неделя, 2 юли, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка и София област. Синоптиците предупреждават, че в тези райони привечер и през нощта срещу понеделник ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има гръмотевични бури, интензивни валежи и градушка. Сумарни количества – 20-35 л/кв.м, на изолирани места – до 50 л/кв.м.

Жълт код за високи температури е обявен за 17 области на страната за 2 юли. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровка, Великотърновска, Русенска, Търговщка, Разградска, Силистренска, Ямболска, Сливенска, Старозагорска, Хасковска, Кърджалийска, Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Благоевградска. В тези райони максималните температури през деня ще достигнат 35-38 градуса.

Вирни се горе