Жълт код за горещо време в 21 области в неделя

Жълт код за горещо време в 21 области в неделя

В следващите пет дни времето остава значително топло

Най-топло в страната днес беше в Сандански и Русе, където термометърът отчете цели 37°, в София температурата се спря на 32°.

В следващите пет дни времето остава значително топло, на места температурите ще достигат 36°, 37° и 38° градуса.

Жълт код за опасни жеги е обявен за 21 области в страната утре. На много места температурите ще достигнат до 37°-38° градуса.

Жълтият код е за областите Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. Жълтият код означава потенциално опасно време.

От НИМХ съветват хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

В неделя ще е слънчево, след обяд и горещо. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София около 33°, уточняват от НИМХ. В понеделник времето ще се задържи без промяна – слънчево, почти тихо, около и след обяд – горещо.

Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа характерният морски бриз и максималните температури ще са между 27° и 30°, вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е между 22° и 26°.

В планините ще е подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево, след обяд на места с незначителна купеста облачност. След обяд по високите и открити части ще се появи до умерен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°.

През следващите дни времето ще се задържи без съществена промяна – слънчево, почти тихо, около и след обяд – горещо. Временни увеличения на облачността ще има в следобедните часове във вторник, но вероятността за валежи е малка.

Вирни се горе