Здравна карта от ЕС спасява от прекъснати права

Здравна карта от ЕС спасява от прекъснати права

Българите, които подлежат на здравно осигуряване в държава-членка на Европейския съюз, не дължат вноски и у нас. Тези граждани могат да ползват здравни услуги в България, след като представят в НАП документ, в който са описани периодите, за които са пребивавали в съюза. Такъв документ е Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или т. нар. удостоверение Е 104*, съобщават от приходната агенция.

Тъй като освобождаването от плащане на вноски за здраве в тези случаи става за минали периоди, почти винаги като изтекат повече от три месеца здравните права на тези граждани в България се прекъсват. Това обаче не означава, че те не могат да ползват здравни услуги в ЕС. Гаранция за това е ЕЗОК. Тя им дава правото да ползват здравни услуги, дори когато са изминали повече от три месеца, в които не са представили документ в България за това, че се осигуряват в друга държава-членка на ЕС.

По подобен начин стои въпросът с възстановяването на здравноосигурителните права на студентите, които учат в държави-членки на ЕС. Те трябва сами доказват правото си да бъдат осигурявани за сметка на държавата. Това става като в офисите и териториалните дирекции на НАП се подаде удостоверение или служебна бележка от университета, в който следват. Документът трябва да съдържа имената на студента, а също период, в който той следва там (семестър или година) и дата. Документът се подава в териториалната дирекция или офис на НАП по постоянен адрес, за да се изчистят задълженията на студента за здравноосигурителни вноски за минали периоди, съобщават от НАП.

От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата беше 10,40 лв. на месец.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg.

Вирни се горе