ЖИТЕЛИ НА СМОЛЯН ПОЛУЧИХА БЪРЗ ДОСТЪП ДО ХЕМАТОЛОГ ОТ УНИВЕРСИТЕТСКИ ЦЕНТЪР

 ЖИТЕЛИ НА СМОЛЯН ПОЛУЧИХА БЪРЗ ДОСТЪП ДО ХЕМАТОЛОГ ОТ УНИВЕРСИТЕТСКИ ЦЕНТЪР

Личните лекари от града точно разпознават хематологичните заболявания **

Жители на Смолян получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а за една трета от тях тази среща се оказа важна – те бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение в специализирана клиника. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Смолян на 5 юли т.г. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Елина Белева, специалист в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив.

Кампанията в Смолян протече с партньорството на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в НС, Община Смолян и МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Повечето от пациентите бяха с желязо дефицитна анемия, която не е опасна. Но 1/3 от всички прегледани бяха насочени допълнително за диагностично уточняване и лечение. Благодаря на всички лични лекари, които насочиха своите пациенти за тази консултация“, коментира д-р Белева.

Не всички заболявания в хематологията се проявяват само и единствено с отклонения в кръвните показатели. Симптоми като продължителна температура, нощни изпотявания, сърбежи по кожата, необяснима редукция на тегло също могат да бъдат знак за хематологично заболяване и е добре пациентите да съобщават за тях на своя лекар. В хематологията има значителен напредък при лечението на заболявания, доскоро считани за фатални. Със съвременните методи голяма част от болните постигат ремисия на заболяването, удължава се тяхната преживяемост. В сравнение с преди 10 -15 год. днес тя е в пъти по-висока и в някои случаи дори равна с тази на здравото население.

Вирни се горе