Здравният министър: Ракът не чака да се ремонтира техниката

Здравният министър: Ракът не чака да се ремонтира техниката

В Европа слагат рано диагноза, правят го с достатъчно високо технологична апаратура. Националната стратегия на България е да се занимава с раковите заболявания. Това и ние представихме на Европейската комисия, от която очакваме значителна помощ, с която да успеем да обзаведем 12-13 болници с високотехнологична техника, за да можем да се справим с раковите заболявания, което е национален проблем.

Това каза министърът на здравеопзването проф. Анна-Мария Борисова в предаването “Тази сутрин” на bTV.

По думите й много късно се слага диагнозата, защото има дефицит на апаратура. «Трябва да имаме отлично оборудване, за да се грижим адекватно за нашите пациенти”, категорична бе тя.

Ще направим 2 или 3 центъра за лъчелечение, защото в момента техниката ни е остаряла и аварира. Ракът не чака да се ремонтира техниката, заяви проф. Борисова.

Системата ни е болна, нашето здравеопазване е тежко болно и трябва да се намери лечение, каза министърът. Бих се спряла на правата, но и на задълженията на пациента, например да съдейства на лекуващите лекари за своевременно провеждане на изследванията и на лечението, подчерта тя.

Методиката на обществените поръчки трябва да се промени, когато касае лекарствата, смята проф. Борисова.

В цялата страна има 198 центъра за спешна медицинска помощ. Линейки има, лекари няма. Това е тежкият проблем, лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени от работата си, не се чувстват уважавани от обществото, а и от медиите. Трябва да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие, категорична бе тя.

Вирни се горе