Здравната каса ще заплаща от утре по-ниски цени за 25 лекарства

Здравната каса ще заплаща от утре по-ниски цени за 25 лекарства

Здравната каса ще заплаща от утре по-ниски цени за 25 лекарства, съобщиха от пресслужбата на НЗОК. По-ниските цени са постигнати след договаряне между институцията и притежателите на разрешение за употреба на тези лекарства.

Предстои подписване на споразумения за още 13 медикамента, за които фирмите са подали документи за договаряне с НЗОК през последните дни.

Договорените отстъпки са в размер от 0.04 на сто до 37.3 на сто, а медикаментите са за лечение на злокачествено новообразувание на млечната жлеза, злокачествено новообразувание на простата, неинсулинозависим захарен диабет, ехинококоза, астма, хронични вирусни хепатити, болест на Паркинсон, шизофрения, кистозна фиброза, акромегалия и медикаменти при наличие на трансплантирани органи и тъкани.

Общата стойност на спестените финансови средства за една година, които НЗОК ще реализира от договорените до настоящия момент отстъпки, е 4 205 033 лв., посочват от касата.

Според действащата нормативна уредба НЗОК има право да договаря отстъпки при лекарства за домашно лечение, заплащани на 100 % от фонда. Това са лекарства, които са без аналог, единствени продукти по INN и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти.

Също така фармацевтичните фирми по своя инициатива могат да предлагат отстъпки за лекарствени продукти с ниво на заплащане от НЗОК 25 %, 50 % и 75 %, които са единствен лекарствен продукт в група и не участват в определянето на референтна стойност.

При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от НЗОК и доплащането от страна на пациента, обясняват от касата. От там допълват, че процесът по договаряне на отстъпки няма определен срок и фирмите могат да предлагат такива по всяко време. От НЗОК уверяват, че всяко новопостъпило предложение ще бъде разгледано максимално бързо.

Вирни се горе