Засилват контрола за спазването на противоепидемичните мерки, област Смолян вече попада в оранжевата зона за риск

Засилват контрола за спазването на противоепидемичните мерки, област Смолян вече попада в оранжевата зона за риск

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев свика Областния кризисен щаб за борба с Ковид-19. Заседанието е във връзка с усложняващата се противоепидемична обстановка и увеличаването на болните, настанени в лечебните заведения.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева предостави актуална информация по отношение на заболеваемостта в област Смолян. Данните сочат, че от началото на месец август е регистриран ръст на заболелите и епидемичната обстановка се усложнява. На база на 14-дневната заболеваемост, област Смолян вече попада в оранжевата зона за риск. Към 22 август тя е 115,8 на сто хиляди души, при 188,5 за страната. Само за последната седмица новорегистрираните случаи в област Смолян са 90. Най-много са в община Девин-23. В община Смолян-18; Златоград-13, Чепеларе -9. Най-малко са в община Доспат-2 нови случая, в община Рудозем няма новозаразени.

Четирима са починали през последната седмица, на средната възраст 74,5 г. От тях трима са били на интензивно лечение, всички са с придружаващи заболявания. „При предишните вълни нашата област беше водеща по смъртност и отново започваме да изпреварваме средния показател за страната“, каза директорът на РЗИ-Смолян. „Откриваме много семейни огнища. Когато имаме един болен в семейството, разболяват се всички, за разлика от предходните вълни“, каза д-р Мими Кубатева. Тя добави, че при противоепидемичните проучвания, здравните инспектори не получават пълна и коректна информация, което пречи да се установи източника и да се проследи епидемичната верига. Всичко това затруднява много предприемането на мерки за ограничаване на инфекцията.

„В първите две седмици на август 67% от новорегистрираните болни са на възраст под 50 години-нещо, което по-рано не бяхме регистрирали. А в последната седмица 71% от новооткритите са над 50 години. Факт, който потвърждава тезата, че младите, които се завърнаха от почивка и от чужбина заразиха по-възрастните“, каза още д-р Кубатева.

Към момента 94 са определените легла за лечение на Ковид пациенти в болниците в областта, със заповед на директора на РЗИ. От тях 6 са за интензивно лечение и са в областната болница в Смолян. 63 са леглата за неусложнените случаи в МБАЛ-Смолян, 15 в МБАЛ-Девин и 10 в МБАЛ-Златоград. Болницата в Мадан към момента не е заявила потребност от разкриване на легла за пациенти с Ковид.

По отношение на ваксинацията стана ясно, че 13% от населението са със завършен ваксинационен цикъл. Интереса към ваксините все още е слаб. В тази връзка РЗИ ще организира в Смолян разяснителни срещи за ползата от ваксината с участието на професор Кантарджиев–епидемиолог и микробиолог.

Директорите на общинските болници докладваха пред членовете на щаба за ситуацията в управляваните от тях лечебни заведения и за готовността да посрещнат новата вълна. Зам.-директорът на смолянската болница д-р Емилия Апостолова посочи, че в здравното заведение в момента се лекуват 33 пациенти с Ковид инфекция, като в интензивното са настанени 2 болни. Към момента болницата няма затруднения с доставката на лекарства. Общинските болници също имат капацитет да се справят със ситуацията.

Щабът реши, че към момента няма да бъдат въвеждани нови мерки. Областният управител Стефан Сабрутев разпореди да бъде засилен контрола по прилагането на въведените противоепидемични мерки, като превантивна мярка срещу разпространението на заболяването. Проверките ще бъдат осъществявани от РЗИ, МВР, ОБДХ, Автомобилна администрация-Смолян, Инспекция по труда, както и от общините на територията на област Смолян,

Вирни се горе