Започва 20-та юбилейна Световна седмица на кърменето

Започва 20-та юбилейна  Световна седмица на кърменето

Тази година отбелязваме 20-та Световна седмица на кърменето. Тя се чества ежегодно през първите седем дни на август и е акцията с най-голям мащаб на движението за кърмене в повече от 120 страни по света. Началото й е поставено през 1992 г. от Световения Алианс за активна подкрепа на кърменето (WABA) с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене.

За юбилея мотото на инициативата е „Да разберем миналото – да планираме бъдещето!”. Фокусът е постигнатият напредък в прилагането на Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на бебето и малкото дете, която също чества своята 10-годишнина през 2012 г. Ефективното прилагане на този документ е важно за увеличаване на разпространението на кърменето по света и за постигане на т. нар. „Четвърта Цел на Хилядолетието” – да се понижи драстично смъртността на най-малките.

Световната седмица на кърменето се отбелязва в България за девета поредна година. Регионална здравна инспекция – Смолян и МБАЛ организират среща с бременни жени на тема „Кърменето – по-добрият старт за живот”. Тя ще се състои на 2-ри август (четвъртък), от 13:30 ч. в Ритуалната зала на Неонатологично отделение. Във връзка със Седмицата, експерти от РЗИ ще разпространяват в АГ-кабинетите на града информационни материали за ползата от кърменето, осигурени от Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”. На бъдещите родители ще бъдат предоставени също и брошурите „Знания за бъдещата майка”, „Масаж и гимнастика на новороденото” и „Къпане и ежедневен тоалет”, които могат да се изтеглят и от сайта на здравната инспекция www.rzi-smolyan.com, в секцията „Статии, анализи и проучвания, Детско здраве”. Отново в интернет желаещите имат възможност да участват в безплатен уебинар на Ла Лече Лига на тема “Кърменето през поколенията – традиции, съвремие, бъдеще“. Той ще се проведе на живо на 4-ти август (събота), от 11:00 ч. и на 7-ми август (вторник), от 19:00 ч.

Защо е важно кърменето… Правилното и пълноценно хранене на детето, още от първите му дни, е решаващо за неговия растеж, за физическото и интелектуалното му развитие, за здравето му не само в ранното детство, но и в по-късна възраст. А кърменето е най-добрият начин за хранене на бебето и най-добрият старт в живота, който може да дадете на Вашето дете.

Кърменето е най-доброто за бебето, защото… Кърмата е лесна за усвояване от недоразвитата храносмилателна система на бебето Кърмата съдържа идеалния баланс от хранителни вещества, антитела от майката, които го защитават от инфекции, и растежни хормони, подпомагащи развитието му Кърмата има изключителна чистота, не създава риск от инфекции и намалява вероятността от стомашни разстройства и запек при детето Благодарение на кърменето се намалява риска от алергии, диабет, рак, затлъстяване и се благоприятства зъбното здраве в по-късното детство Кърменето подпомага близостта между майката и детето, удовлетворява емоционалните му нужди и съдейства за психо-емоционалното му развитие

Кърменето е важно и за здравето на майката, защото… Помага за по-бързото възстановяване на организма след раждането и за нормализиране на теглото Действа като естествено контрацептивно средство Намалява риска от рак на гърдата, матката и яйчниците Улеснява отглеждането на детето и спестява пари от семейния бюджет

Майчината кърма е незаменим дар от природата – най-добрият подарък за Вашето бебе!

Вирни се горе