Започнаха проверки изолирани ли са (не)пушачите

Започнаха проверки изолирани ли са (не)пушачите

Министерството на здравеопазването започва от днес проверка в цялата страна как се спазва забраната за тютюнопушене на обществени места. Проверката ще продължи до 18 март и в нея ще участват всички 28 Районни здравни инспекции. Те ще проверяват дали се спазват новите правила, които влязоха в сила в края на миналата година.

Според правилата пушене в закрити обществени места, като ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, гари, летища, транспортни средства, офиси, училища, се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация.

На вратите трябва да има специални табели, че помещенията са за пушачи, както и че е забранено за младежи до 18 години.

В заведенията за хранене и развлечения с площ по-малка от 50 кв. м собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

Обобщените данни от проверката ще бъдат готови до 25 март.

Санкциите за нарушителите са регламентирани в Закона за здравето. За едноличните търговци са от 300 до 1500 лева, а за юридически лица от 500 до 10 000 лева. С глоба от 50 до 300 лева се наказват физическите лица, посочват от министерството.

Вирни се горе