Замесиха и ВМА в скандала с девинската болница

Замесиха и ВМА в скандала с девинската болница

Пореден скандал беляза опитите за разрешаване на проблема с болницата в Девин.

По-рано днес радио Пловдив разпространи информация, позовавайки се на кмета на родопската община Цветалин Пенков, че екипи на ВМА ще поемат медицинското обслужване на населението от общините Девин, Борино и Доспат. Така по думите му ще се гарантира здравеопазването в трите родопски общини, докато се вземе окончателно решение за болницата в Девин.

News.bg се свърза с шефката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която отрече подобна информация. „Разговарях с генерал Тонев (шефа на ВМА, б.р.) и подобно решение няма", категорична бе тя. Дариткова определи подобен вариант за изпращане на екипи от ВМА в областния град като „ексцентричен" и целящ да забави разрешаването на проблема.

Потърсихме и пресаташето на Военномедицинска академия Румяна Станимирова, която категорично отрече ръководството на болницата да е взело решение за изпращане на лекари и сестри в Девин. Нямаме поет такъв ангажимент, нито сме обещавали подобно нещо, категорична бе тя.

Станимирова обясни, че действително ВМА е изпратила свои кадри в Девин, но това е било направено през лятото, като част от проект в помощ на възрастни хора, които нямат достъп до здравни грижи и няма връзка с проблемите на общинската болница. Нещо повече, тя поясни, че и от нормативна гледна точка изпращане на екипи от ВМА в Девин би било доста трудна за осъществяване стъпка, защото Академията е принципал на Министерство на отбраната, а общинските болници на Министерство на здравеопазването. Нямаме възможност да поемаме ангажимент към тази болница, изтъкна още един път Станимирова.

Проблемите с болницата в Девин не спират до тук. По-рано стана ясно, че общинският ръководител на ГЕРБ в Девин Дияна Чаушева е освободена от длъжност. Чаушева, която е и съветник в местния парламент, бе ръководител на контактната група за възстановяване на болницата.

През news.bg тя обясни, че все още не е запозната с мотивите за отстраняването си и заподозря, че най-вероятно е освободена от поста си заради разногласия с Дариткова. Чаушева подчерта, че шефката на здравната комисия в НС е била информирана за проблемите на общинската болница още от 2010 година, но до момента дейни решения по казуса не са предприети. Това за мен е изненада и подозирам някакви лични елементи в цялата работа, коментира още Чаушева по повод освобождаването си от поста.

За мен най-доброто решение е на министър Дянков, подчерта тя във връзка с казуса в Девин. Припомняме, финансист номер едно предложи към някоя от областните болници да бъде изградено дъщерно дружество. Все още чакаме отговор от министър Атанасова към коя болница да се прикрепим, изтъкна Чаушева.

Тя беше категорична, че колкото повече се отлага разрешаването на проблема с болницата в Девин, толкова по-катастрофални последици ще има. Един от тях ще е трудното намиране на медицински кадри, които да работят в областта.

Вирни се горе