Зъболекарите ще се отчитат с електронен документ

Зъболекарите ще се отчитат с електронен документ

От днес лекарите по дентална медицина ще отчитат извършената от тях дейност по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) задължително чрез електронен отчетен документ (XML файл).

Електронните отчети ще съдържат информацията от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение. Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на НЗОК, съобщиха от там.

С въвеждането на това изискване се намалява документацията, с която лекарите се отчитат пред НЗОК, защото те вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител.

Друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие. Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.

Според Националния рамков договор за денталните дейности всеки здравноосигурен гражданин има право, в рамките на календарната година, на определен пакет от дейности в първичната или специализираната извънболнична дентална помощ. Стойността на услугите е частично или напълно заплащана от НЗОК в зависимост от възрастта на пациента и конкретната манипулация.

Към настоящия момент 5 678 са договорните партньори на НЗОК от денталната помощ, сключили договор за работа с НЗОК по „Национален рамков договор 2012 за дентални дейности“, посочиха от касата.

Вирни се горе