За лечебните качества на "мурсалския чай"

За лечебните качества на "мурсалския чай"

Пре юли месец започва беритбата на „мурсалското чудо“, както наричат лечебното растение. От целия свят билката вирее само в Родопите и в Пирин. Среща се рядко в Македония и в Северна Гърция.

Поради съдържащото се в него голямо количество от флавониди, той има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и нижава риска от инфаркт и инсулт. Предотвратява развитието на ракови клетки и на атеросклерозата. Открай време е използван за лечение на болести на кашлици, бронхити , на болести на отделителната система.

Растението е най-разпространено в местността Мурсалица над село Мугла, в близост с границата с Гърция. Там местните хора вместо добър ден ще ви сипят един чай, защото пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Заради безконтролното му бране чаят започва да изчезва и затова през 1996 г. отново е поставен под специален режим. Някога само в Смолянския край е имало 7-8 находища. Днес са останали две – над Триград и над Мугла. Мурсалският чай е защитен и е в Червената книга.

Вирни се горе