Яжте здравословно по време на празници

Яжте здравословно по време на празници

Приближават Коледните и новогодишните празници, а и с тях времето на „голямото преяждане“. От клиниката в Кливланд съветват как да хапваме здравословно по време на празниците:

  1. Движете се

Консултирайте се с личния си лекар, но един от най-ефективните начини, за да поддържате или губите килограми е като, например, правите редовни и забавни аеробни движения. За да изгорите допълнителното калории по празниците – правете упражнения. Ако нормално тренирате по 30 минути на ден, то по време на празниците ги увеличете на 45 минути. Ако тренирате три пъти седмично – увеличете го на 5 пъти.

  1. „Лъжете“ диетата си само един път на ден

Позволете си една малка порция бисквити или бонбони по време на празниците. Не забравяйте, че може да се наложи да се компенсира по-късно през деня, като се намали общия прием на калории или чрез изгаряне на няколко допълнителни калории по време на тренировка.

  1. Контролирайте изкушението

Контролирайте се да нямате и малък шанс да влезете в контакт „с изкусителни“ храни. Това е единият начин да намалите ефективно приема на калории. Дръжте бонбоните и бисквитите на трудно достъпни места.

  1. Яжте зеленчуци и плодове

Яденете по седем порции и повече плодове и зеленчуци на ден е чудесен начин да напълните стомаха си и то без да надвишавате калориите си. В сравнение с другите храни за закуска, плодовете и зеленчуците съдържат по-малко калории и много повече хранителни вещества. Нещо повече, фибрите в плодовете и зеленчуците ще ви нахранят по-бързо от традиционните храни за закуска.

  1. Никога не отивайте гладни на парти

Преди да отидете на празненството, яжте здравословни храни като, например, една порция от любимите ви плодове, обезмаслено кисело мляко или шепа сурови ядки. Когато пристигнете на партито, не бързайте веднага да си натрупате чинията. Оценете глада си и разгледайте всичко – тогава преценете, кое ще е най-полезното за вас.

  1. Отговаряйте за избора си

Направете избор по време на празниците. Носете си здравословно предястие (сурови зеленчуци или домашно приготвена пълнозърнеста пита, потопена в гръцко кисело мляко или хумус, царевичен чипс и гуакамоле или олющени соеви ядки) или десерт – така ще имате поне един здравословен избор. Използвайте малки чинии. Избягвайте сосовете от сметана или месо, както – кюфтета, наденички, пържени пилешки крилца, свинско месо.

  1. Кажете „НЕ“

Много често се чувствате принудени да ядете храни само, защото хората ги поставят през вас. Научете се учтиво да отказвате.

  1. Фокусирайте се върху социалния контакт, а не върху храната

Не стойте около масата за храна по време на парти. Дръпнете се от нея и се смесете с тълпата. Създайте нови контакти, вместо след това да ви се наложи да изгаряте повече калории.

Вирни се горе