Всеки желаещ може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна

Всеки желаещ може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна

От днес всеки желаещ ще може да провери безплатно своя ХИВ статус в 38 пункта в цялата страна. Инициативата е част от втория етап от Националната информационна АНТИСПИН кампания на програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария към Министерство на здравеопазването. Тя се провежда с помощта на Регионални здравни инспекции, неправителствени организации и различни общини, съобщиха от пресцентъра на министерството.

19 от пунктовете са постоянно действащите кабинети за анонимно и безплатно изследване на СПИН /КАБКИС/. Останалите 19 са мобилни кабинети и медицински екипи, които ще отворят врати специално за кампанията. Безплатното и анонимно изследване на хората е изключително важно за навременното откриване на серопозитивните лица. По предварителни данни през 2011 г. общо 84 623 лица са преминали през кабинетите за анонимно и безплатно изследване.

По време на кампанията ще се проведат и здравни дискусии с ученици и студенти, ще се разпространяват предпазни средства с любовни послания и здравно-образователни материали.

През изминалата година 63 416 представители на уязвимите групи са достигнати с услуги за превенция на ХИВ и намаляване на риска от кръвно и сексуално преносими инфекции – основно инжекционно употребяващи наркотици, лица, предлагащи сексуални услуги, лишени от свобода и мъже, които правят секс с мъже.

168 547 деца и млади хора в риск са обхванати със специфични дейности като работа на терен и кампании за промоция на презервативи. В страната работят и седем здравно-социално центъра в ромски общности, седем нископрагови центъра за инжекционно употребяващи наркотици и два дневни центъра за лица, предлагащи сексуални услуги, обясниха още от здравното министерство.

Благодарение на всички тези дейности за превенция на ХИВ и СПИН общият брой на официално регистрираните серопозитивни лица в България е нисък – 1486. Броят на новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на 2012 г. е 13 души, от които 10 мъже и 3 жени на възраст между 24-59 г. Средната възраст на новорегистрираните ХИВ позитивни мъже е 34 години, а на новоинфектираните жени е 44 години.

Вирни се горе