Военни медици ще преглеждат жители на общините Доспат и Борино

Военни медици ще преглеждат жители на общините Доспат и Борино

От 15 юли до 15 август мобилни екипи от военни медици с участие на структурите на МЗ, БЧК и общини ще извършват първични прегледи на населението в труднодостъпни и отдалечени райони в област Кърджали – общините Кирково, Джебел, Черноочене, Ардино, както и в област Смолян – общините Доспат и Борино.

Това обяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която заедно с министъра на отбраната Аню Ангелов откри съвместното учение на МО, МЗ и местните власти за оказване на помощ на населението при кризи. Подобно взаимодействие е от важно значение за ефективността и координацията на действията при преодоляване на критични ситуации в резултат на природни стихии, аварии и инциденти, обясниха от пресцентъра на здравното министерство. По време на учението мобилните кабинети ще осигуряват и възможност на населението за ЕКГ-изследване, а също и на показатели за кръв и урина. Нуждаещите се от допълнителни изследвания ще бъдат насочвани към клиниките и лабораториите на ВМА – София.

Министър Атанасова посочи, че МЗ вече 10 години осигурява с мобилни кабинети здравни услуги на населението в различни области.

През 2011 г. 4 мобилни акушеро-гинекологични кабинети за извършили 2555 прегледи, в резултат на което при 639 жени са диагностицирани заболявания и са насочени за лечение. С 5 мобилни единици за обща практика са проведени имунизационни кампании в населени места без лични лекари. Извършени са 847 имунизации на деца с непълен имунизационен статус.

През миналата година 4 мобилни педиатрични кабинета са провели 1933 профилактични прегледа в отдалечени населени места с преобладаващо ромско население. Екипите на МЗ реализираха кампании за ранна диагностика и скринингови изследвания с мобилни мамографи за превенция на рака на млечната жлеза.

Финансирането на всички проведени изследвания с мобилните кабинети се осигурява изцяло от МЗ. Само през миналата година направените разходи са в размер на над 200 хиляди лв.

Вирни се горе