Водещ специалист обучи лекари от региона за подпомагане на пушачите за спиране на цигарите на среща, организирана от РЗИ

  Водещ специалист обучи лекари от региона за подпомагане на пушачите за спиране на цигарите на среща, организирана от РЗИ

В Смолян се проведе среща на тема „Възможности за работа на личния лекар и лекаря – специалист за мотивиране и подпомагане на пациентите за отказване на тютюнопушенето“ с участието на лични лекари и специалисти по кардиология и пулмология от областта. Инициативата e организирана от Регионалната здравна инспекция като част от дейностите по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести (2014 – 2020 г.) Гост-лектор беше д-р София Ангелова, специалист по пулмология и вътрешни болести с дългогодишен стаж в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София”, преподавател в Медицинския университет – София и председател на „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, лекар с широк опит в областта на отказването от тютюнопушенето.

В началото на срещата д-р Ангелова очерта ролята на употребата на тютюневи изделия като основен фактор на риска за здравето и една от главните причини за множество хронични незаразни болести, сред които – такива с изключително голяма социална тежест като злокачествените новообразувания, сърдечносъдовите и хроничните респираторни болести. В цигарения дим по настоящем са открити над 8400 вещества, огромна част тях са токсични, а множество са мутагенни и канцерогенни. Пулмологът подчерта заплахата, която представлява тютюневия дим не само за зрелите пушачи, но и за тинейджърите у нас, които са най-сериозно пушещите в Европа, с дял по-голям сред момичетата, отколкото сред момчетата.

Д-р Ангелова обърна внимание, че опасностите пред младите хора във връзка с пушенето обхващат и новите електронни устройства за употреба на тютюневи изделия, т.нар. „бездимни цигари“, както и електронните цигари, известни сред младежите като „вейп“. Въпреки, че е малко известно, и двата вида изделия за пушене чрез нагряване, са източник на аерозоли с токсичен състав, които по увреждащото си въздействие върху здравето, особено на дихателната система, могат да се сравнява с цигарения дим – „По-новите продукти по никакъв начин не са по-малко токсични за клетките на белия дроб, отколкото конвенционалните цигари.“. Гост-лекторът уточни, че в парата от електронните цигари се съдържат 31 токсични вещества и припомни настоящата „епидемия“ от тежки белодробни заболявания с 26 смъртни случая при млади хора в САЩ, общото между които е употребата на електронни цигари („вейп“). Д-р Ангелова акцентира и на съществуващите все още заблуди относно употребата на наргиле, като подчерта, че „неговият дим има същите увреждащи съставки, както в дима от обикновените цигари“. Бяха засегнати и специфичните здравни вреди от наргилето, вкл. загубата на съзнание при млади хора поради изключително голямото съдържание на въглероден монооксид в дима.

Известният пулмолог продължи с описание на вредите от тютюнопушенето и по-специално на патогенезата на ХХОБ, „болестта на пушачите“: „Димът и продуктите на пушенето не само състаряват пушачите, той води до състаряване на белодробната функция. Колкото по-рано спреш да пушиш, толкова повече се доближаваш до непушачите и до възможността за възстановяване на здравето на дихателната система.“

Д-р София Ангелова представи пред присъстващите медици и същността на тютюнопушенето като тежка наркотична зависимост, наречена също „никотинизъм“ или „табакизъм“. Пушенето представлява психично и поведенческо разстройство, свързано с никотиновата зависимост, дефинирано в Международната класификация на болестите и в Диагностичния и статистически справочник на Американската психиатрична асоциация. Специалистът очерта механизмите на фармакологично действие на никотина върху мозъка и формирането на зависимостта към него, както и характеристиките на синдрома на отнемане при никотиновата зависимост („никотиновия глад“).

Д-р Ангелова представи и различните видове типология на пушачите въз основа на типа пушене и съществуващите нагласи за отказване на тютюна. Най-големи възможности за повлияване в тази посока са налице при т.нар. „дисхармонични“ пушачи, при които има и чувства на неудовлетвореност към собственото пушене и съответно – възможност те да бъдат мотивирани за спиране на цигарите.

Лекторът запозна колегите си и с подходите за лечение на зависимостта към никотина и подпомагане на пациентите за отказване на тютюнопушенето. Д-р Ангелова изтъкна, че само 2% от пушачите се отказват сами, останалите 98% имат нужда от помощ за да спрат цигарите – „Ролята на лекаря, на медицинския специалист за това е изключително важна, важен е разговорът с пушача и неговото ангажиране и на личностно ниво с процеса на отказване… Даването от лекаря само на обикновен съвет на пушача да спре пушенето увеличава дела на отказалите се с 2%, еднократната 10-минутната консултация води до нарастване сред тях с 5-6%, а използването на никотин-заместваща терапия увеличава отказалите се до 13 – 19%.“

Описаният от д-р Ангелова практически подход в работата с пациента за спиране на цигарите включва: установяване на степента на никотинова зависимост, мотивацията за отказване и обстоятелствата от ежедневието на пушача, които могат да улеснят или затруднят този процес. Успешните опити за отказване включват усвояването на редица стратегии в поведението за преодоляване на желанието за запалване на цигара и устояване на ситуациите на изкушение. От значение са промяната в режима на движение и хранене, които подпомагат детоксикацията на организма от натрупаните отрови чрез витамини и антиоксиданти, дават възможност за контрол на калориите и теглото и са един нов начин за справяне със стреса, вместо тютюнопушенето. Съществена роля има никотин-заместващата терапия под формата на таблетки, дъвки или спрейове, доставящи никотин за справяне със симптомите на никотиновия глад, особено при умерено и силно зависимите пушачи. Специалистът сподели и собствения си многогодишния опит с рефлексотерапията (игло- и магнито-терапията) за повлияване по нервно-рефлексен път на желанието за пушене при пациенти с различна степен на зависимост от пушенето.

В последвалата дискусия с коментар се включи и личния лекар от Смолян д-р Каталина Димова, също консултант по отказване от тютюнопушене, която представи накратко собствения си опит в работата в тази сфера с пациенти от нашия регион.

Срещата на д-р София Ангелова със смолянските медици завърши с всеобщо съгласие, че ролята на лекарите не е само на лечители, но и на професионалисти, които осъществяват профилактика на здравето и трябва да бъдат значим източник на позитивно влияние за промяна на поведението и начина на живот на пациентите, включително за спиране на тютюнопушенето.

Ст. експерт Д. Иванова,

отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“

Вирни се горе