Витаминозни "бомби" - сокове от зеленчуци

Витаминозни "бомби" - сокове от зеленчуци

На практика можете да ги приготвите от всичко, което режете в купата си за салата – моркови, краставици, спанак, цвекло, целина, домати.

Сокове от зеленолистни зеленчуци

Спанак, лапад, маруля, коприва са най-подходящи за детоксикации, защото хлорофилът, който се съдържа в тях извежда натрупаните шлаки от черния дроб и подобрява кръвотворенето.

Сок от моркови

Само 2-3 чаши от него седмично могат да доставят необходимото количество витамин А.

Препоръчва се на майките кърмачки, подрастващите, а и на всички нас, тъй като подпомага възстановяването на органите и тъканите в организма, включително зрението и кожата. Той е ефективно профилактично средство срещу стареене, акне и други кожни заболявания.

Доматен сок

Известен е с противоракови си свойства. Консумиран редовно защитава кожата ни от ултравиолетовите лъчи. Вкусът му става още по-приятен, ако добавите няколко капки “Табаско” или щипка кайенски пипер.

Сок от краставици

Съдържа около 98% вода. Използва се като природно диуретично средство, заради високото съдържание на калий.

Останалите минерали се грижат за здравината на костите и зъбния емайл (калций и форфор) и подобряват настроението (магнезий). Благодарение на това сокът от краставица освежава не само тялото, но и духа.

Краставичният сок е едно от най-популярните средства в домашната козметика. Стяга и почиства кожата, избистря тена и изсветлява пигментните петна. Подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак.

Най-приятни са комбинациите с морков и ябълка или доматен сок.

Вирни се горе