Витамините Centrum с ГМО, изтеглят ги

Витамините Centrum с ГМО, изтеглят ги

Популярните комбинирани витамини “Центрум” (Centrum) съдържат генно-модифицирана съставка, която макар и в допустимите количества, не е упомената върху етикета на таблетките.

За проблема съобщиха от самата фирма производител “Пфизер” (Pfizer.com), която установила, че целулозата, която са използвали за формулата, е направена от ГМО памук, неразрешен в ЕС,съобщи Vesti.bg.

Истинският проблем обаче е именно при спестяването на тази информация върху етикетите, което противоречи на специален европейски регламент по въпроса.

От понеделник в цялата страна започват проверки по аптеките, от които таблетките трябва да бъдат изтеглени.

Витамините от години се предлагат на българския пазар като хранителни добавки за подсилване на имунната система и са особено популярни в този сезон.

РИОКОЗ обаче не са длъжни да проверяват съдържанието на всеки продаван у нас подобен продукт, а реагират конкретно само на специално подаден сигнал, са уточнили от здравното министерство за “Дарик радио”. В този случай от ведомството са разпоредили регионалните инспекции да извършат бързи инспекции и да изземат разновидностите на витамините от аптечната мрежа.

Количества от витамините с ГМО са засечени и в още 22 други държави членки на Европейския съюз.

Вирни се горе