Вече четири години водещ хирург оперира безкръвно в МБАЛ-Смолян

Вече четири години водещ хирург оперира безкръвно в МБАЛ-Смолян

Вече четири години в МБАЛ – Смолян един от водещите хирурзи, специалист в областта на ендоскопската и ендокринна хирургия доц. д-р Красимир Василев, извършва т.нар. безкръвни операции. Срещаме се с него минути преди да влезе в поредната операция, заедно с анестезиологът д-р Красимир Събев, който е част от екипа. „Огромно щастие е да работим със специалист като доц. Василев. Освен че лекува хората, той е и учител на младите колеги. Истинско удоволствие е, че той е тук, в нашата болница“, каза д-р Събев. „За мене Смолян е сантимент, обичам този град, обичам планината. Имам стара връзка с хора, които живееха в Стойките, те вече не са между живите, но аз често идвах при тях да карам ски. Освен това съм и спонсор на параклис, който е на входа на Смолян. Така, че връзката ми с вашия град е повече сантимент, отколкото любов към професията“, отбеляза доц. Василев. А любов към професията си има открай време. След като завършил гимназия искал да стане актьор и кандидатствал във ВИТИЗ. Тук обаче се намесил баща му, който също е лекар и насочил сина си към хуманната професия. Доц. д-р Красимир Василев завършва “Медицина” в София през 1976 г. През 1982 г. придобива специалност „Хирургия“, а през 1985 г. – „Военно-полева хирургия“. Доктор по медицина е от 1991 г. Работи във ВМА от 1979 г. – в клиниките по обща и по спешна хирургия. От 1996 до 2003 г. е в Клиниката по коремна хирургия на ВМА, която се занимава с хирургия на коремните органи и лапароскопска хирургия. От 2001 до 2013 г. е началник на “Ендоскопска хирургия” – с насоченост към минимално инвазивното хирургично лечение на заболяванията на коремните органи и органите на ендокринната система.

„В света отдавна вече са познати лапароскопските операции, докато в България продължава да се задава въпросът какво е тяхното предимство. А те са много. Вярно, че за хирурга този вид операции са доста по-сложни, за пациентите обаче са много по-предпочитани. Фактът, че те няма да имат един голям разрез на корема или където и да е по тялото е достатъчен аргумент тази хирургия да намери своето място“, категоричен е доц. Василев.

В Смолян обикновено операциите му са тежки. Регионът е доста голям, а общо-практикуващите лекари са недостатъчни, затова често хората идват със закъснение. Най-краткото време, за което е правил една лапароскопска операция на жлъчка е 7 минути. Доц. Василев не пести от времето и от силите си. Идва в Смолян винаги, когато има подходящ пациент. „Звъним му буквално от днес за утре. Докато болния бъде установен, докато му се направят изследвания и се подготви за операция, доцентът пристига при нас“, обяснява д-р Събев. „Създал съм си стереотип и пътувам много бързо от София до Смолян“, допълва и доц. Василев.

На въпрос географското положение, храната, водата, спецификите на един регион доколко влияят върху заболяванията на жлъчката и други органи, специалистът отговаря: „Аз съм японски възпитаник. Там хората се занимават с превенция. Съществуват много фактори, които да определят дали има опасност да се развие някакво заболяване. Тези фактори се изследват предварително и ако се появи рисков фактор, който да определя развитието на дадено заболяване, се вземат мерки. Климатът е един от факторите, които се изследват, местоработата и още други. Всичко влияе климат, храна,начин на живот и т.н., но не сами по себе си, трябва да се вземат под внимание и другите фактори.“

В тази Ковид-ситуация, която се усложнява ежедневно, не можем да не насочим вниманието си и към епидемиологичната обстановка. По думите на доц. Василев все някога ще се оправим и ще се нормализира обстановката. "Аз не съм специалист в тази област и не мога да коментирам, но смятам, че докато не се изпълни ваксинационния план ще е така – ще има пикове, покачване, спадове и т.н. Аз самият се заразих от мой пациент. Изкарах вируса, а и вече съм ваксиниран. Всичко зависи от нас, от хората – трябва да сме по-отговорни, да се научим да спазваме ограниченията. Другото е имунизацията. Ако 70 % от хората се ваксинират, смятам че ситуацията ще се успокои“, посочи доц. Д-р Красимир Василев.

Колегата му д-р Красимир Събев, като началник на ОАИЛ в МБАЛ – Смолян също е категоричен, че хората трябва да се ваксинират. „Препоръчвам на хората да се имунизират, преди да са се заразили, защото вирусът е непредвидим и понякога протича много тежко“, заяви той.

Вирни се горе