Възможно е МБАЛ Смолян да подпомогне девинската болница

Възможно е МБАЛ Смолян да подпомогне девинската болница

По повод тиражирани в публичното пространство твърдения за интереси на МБАЛ – Смолян за откриване на филиал в гр. Девин, бихме искали да поясним, че МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”– Смолян, като най-голямо и структуроопределящо лечебно заведение на територията на Смолянска област, не е стояло встрани от възникналите проблеми на девинската общинска болница. Дължим да припомним, че още при прекратяване дейността на болницата в Девин, ръководството на МБАЛ обяви публично, че съобразно функциите и възможностите си, поема лечебната дейност на нуждаещите се пациенти от този район до решаване на казуса с функционирането на МБАЛ – Девин. И до сега можем да посочим, че няма нито един отказ за лечение на пациент или пък отказ от оказване на своевременна медицинска помощ. Смятаме, че това, при възникналите обстоятелства, е начин да не спира медицинското обслужване на нуждаещите се от трите общини.

При обсъжданите сега варианти за бъдещето на МБАЛ – Дивин, можем да посочим, че окончателно решение дали болницата може да стане филиал на МБАЛ – Смолян, няма.

Като акционерно дружество с мажоритарен дял на държавата, МБАЛ – Смолян е задължена да провежда политиката на Министерство на здравеопазването. В тази посока нашата болница би могла да бъде гарант при изразходването на финансови средства, отпуснати от държавата за рестартиране на дейността на МБАЛ – Девин.

Ако се предприемат действия за възобновяване дейността на МБАЛ – Девин, дължим да посочим, че това няма да окаже негативно влияние на работещите лекари и медицински специалисти в МБАЛ – Смолян. Склонни сме да окажем помощ, но само при условия, които не биха накърнили постигнатата с много труд и усилия финансова стабилност на най-голямото лечебно заведение в Смолянска област.

Д-р Марин Даракчиев

изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян

Вирни се горе