Въведените на 22 март по-строги мерки ще бъдат частично облекчени

Въведените на 22 март по-строги мерки ще бъдат частично облекчени

Министъра на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че ще издаде заповед, с която мерките срещу пандемията ще бъдат частично отпуснати през следващите дни

Въведените на 22 март по-строги мерки ще бъдат частично облекчени в следващите дни. Това ще се случи с нова заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде издадена до края на деня, обяви лично министър Костадин Ангелов.

“Ще има разхлабване на мерките. Вчера много експерти коментирахме какво трябва да се случи и взехме това решение“, каза Ангелов.

Очакваните облекчения включват заработване на театрите и фитнесите на 30% от 1 април, връщане на децата в яслите и детските градини от 5 април и връщане на учениците в училище от 12 април. По думите на Ангелов здравните власти работят по ясен план с министъра на образованието Красимир Вълчев.

По отношение на заведенията здравният министър обяви, че се обсъжда вариант за тяхната работа само на открити пространства.

В същото време големите нехранителни магазини и МОЛ-овете ще останат затворени. Изключение ще бъде направено за веригите, които осигуряват пространства на открито.

До края на април не се предвижда и разрешение за провеждането на мероприятия на закрито.

Новината за готвеното облекчаване на ограниченията идва само ден, след като здравните власти обявиха, че очакват пикът на третата вълна у нас да бъде през тази или през следващата седмица.

Пред медиите днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че в края на април в България ще има совбоден избор на ваксини.

“По-скоро трябва да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, каза още Кунчев.

Във вторник данните от Единния информационен портал показват, че новозаразените у нас са 4497 души. Това е установено от направени общо 19 424 теста, от които 23% са били положителни.

Вирни се горе