Въведените допълнителни противоепидемични мерки от Областния щаб се приемат и спазват в обществото

Въведените допълнителни противоепидемични мерки от Областния щаб се приемат и спазват в обществото

„За периода 12-14 март 2021г. в област Смолян са регистрирани 86 лица с COVID-19. Те са на възраст от 21 до 88 г. Новоустановените случаи са от общините: Смолян – 26; Златоград – 21; Мадан – 13; Девин – 11; Рудозем – 8; Неделино – 4; Чепеларе – 2; Доспат – 1. Сред позитивните са: потребител от социално заведение в община Мадан, установен при периодичен скрининг; служител в МБАЛ-Мадан; помощник-възпитател от детско заведение в община Смолян и учител от община Рудозем, работил в електронна среда. Тридесет и трима са хоспитализирани – 16 в МБАЛ-Смолян; 7 в МБАЛ-Златоград; по пет в болниците в Девин и Мадан. 53-ма са на домашно лечение и изолация. Излекуваните лица са 17, дехоспитализираните пациенти са 19.“, изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров съобщи на днешния редовен брифинг, във връзка с разпространението на COVID-19. Той допълни, че за периода 12-14 март са починали седем души с придружаващи заболявания – 5 мъже и 2 жени на възраст от 23 до 74 г. Само през последното денонощие са регистрираните нови 64 случаи в област Смолян. Лицата са на възраст от 19 до 88 г., от общините: Смолян – 31; Златоград – 14; Мадан – 10; Рудозем – 3; Девин и Баните – по 2; Доспат и Чепеларе – по 1. Положителни са санитар от МБАЛ-Смолян, мед. сестра от МБАЛ-Мадан, санитар и двама потребители от хосписа в гр. Мадан. Единадесет са хоспитализирани – десет в МБАЛ-Смолян и един в болница в гр. София. 53-ма са на домашно лечение, под наблюдение на личен лекар. Излекуваните през вчерашния ден са 33, дехоспитализираните са 15. Три жени, с придружаващи заболявания, са починали в болниците в Смолян и Златоград – на 82 и 64 г. от община Златоград и на 66 г. от община Смолян.

На 12 и 13.03.2021г. са извършени 153 ваксинации – 112 с първа и 41 с втора доза. На 15.03.2021г. са извършени още 30 ваксинации, с което общият брой ваксинирани в областта става 4756, като при 588 лица ваксинационният процес е завършен. Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ-Смолян, съобщи, че разпределението на дозите от ваксините по области се базира на броя записали се за ваксинация желаещи в Националната информационна система. „Затова призовавам тези, които искат да се ваксинират, да се записват в информационната система, за да можем да осигуряваме необходимите дози.“ Тя обясни, че хората, които не могат да работят с електронни устройства, могат да се обаждат и заявяват своето желание за ваксинация на телефоните на РЗИ-Смолян. По данни от Националната информационна система за периода 8-14 март 2021 година, 14-дневната заболяемост в областта бележи ръст от 57.8% ( при 38% за страната ), като достига 400,8 на 100 хиляди, при 448,4 за страната. 14-дневната смъртност е 16,4 на 100 хиляди, при 15,35 за страната. Към 8 часа на 15.03.2021 г. общият брой диагностицирани в област Смолян е 2858 лица , от които излекуваните са 2148, 238 са починали, активни, в процес на лечение и изолация, са 477 ( 343 домашно лечение, 134 хоспитализирани). Карантинирани са 395 лица, от които контактни на положителен – 336 и пристигнали от рискови зони – 59.

Новите потвърдени случаи през изминалата седмица са 254 лица, като най-много заразени са установени в общините Златоград и Смолян. Наблюдава се покачване броят на заболелите в Мадан, Рудозем и Девин. Запазва се тенденцията преобладаващата част (76%) от диагностицираните да са на възраст 50+ години (средна възраст: 59 г.) През изминалата седмица потвърдените случаи за медицински персонал са общо 7, от които 1 лекар, 3 мед.сестри, 2-ма санитари и 1 друг персонал. Потвърдените случаи в областта на образованието са 13, от които 10 педагогически, 2-ма непедагогически персонал и 1 ученик. В сферата на социалните услуги през изминалата седмица има двама потвърдени – 1 персонал и 1 потребител. Излекувани са 66 лица. За същия период са починали 13 лица – 7 мъже и 6 жени на средна възраст 66,7 години, всички със съпътстващи заболявания.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, обясни покачването на заболяемостта с разпространението на по-силно заразния британски щам, разхлабването на мерките от 1 март и връщането към присъствена форма на обучение в училищата. Тя каза също, че броят на потвърдените случаи нараства и от по-високата откриваемост на заразени лица, откакто лабораторията за PCR и антигенни тестове в Смолян работи. Д-р Кубатева обърна внимание, че се очаква през следващите две-три седмици да има подем на инфекциозния процес, като призова гражданите на област Смолян да спазват противоепидемичните мерки, за да бъде контролируем процеса и да се даде възможност на болничната мрежа да поеме всички случаи, които се нуждаят от хоспитализация. „Нараства и натиска върху лечебните заведения. През изминалата седмица заетостта на леглата, заети с пациенти с COVID-19, в болниците в област Смолян достига около 80%, като преди две седмици заетостта се е движила в рамките между 40-50%. Във връзка с осигуряването на болнични легла и поемане на пациенти, нуждаещи се от болнично лечение, с наша заповед от 15 март 2021 година е увеличен броят на леглата за COVID-19 в болниците: в Златоград – от 20 на 30 легла и в Мадан – от 18 на 25 легла. Такова ще бъде направено и за болницата в Девин. Към тази сутрин в болницата в Смолян има свободни 19 легла, в Девинската болница 6, в Мадан 4, в Златоград 1.“ В допълнение д-р Кубатева каза, че от Центъра по спешна медицинска помощ също отчитат повишаване на броя на повиквания от пациенти с COVID-19.

Началникът на ендокринологично отделение в МБАЛ-Смолян – д-р Емилия Апостолова съобщи, че към днешна дата в областната болница са настанени за лечение 64-ма пациенти в структурата за COVID и 8 пациента в ОАИЛ, от които двама са интубирани. Засега плановият прием няма да се спира. Системата в МБАЛ-Смолян работи добре, не се връщат пациенти, насочени от други болници. Лечебното заведение разполага с всички необходими медикаменти и предпазни средства.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов съобщи, че служителите на дирекцията, продължават да оказват съдействие на другите държавни институции по контрола за спазване на противоепидемичните мерки. През изминалата седмица са извършени 587 проверки за спазване на карантина, като са установени 3 случая на неспазване, за които са изготвени преписки и са докладвани на компетентните органи. Установени са 15 нарушения за неносене на маски. Оказани са 20 съдействия при съвместни проверки с РЗИ-Смолян.

Д-р Кубатева обърна внимание, че през почивните дни инспектори от РЗИ-Смолян са направени 103 проверки, сред които в обекти в Златоград и Пампорово, съвместно със служители на ОД МВР. Директорът на инспекцията с радост констатира, че противоепидемичните мерки, приети от щаба и въведени в сила със Заповед № РД-01-48/11.03.2021г., се спазват.

В заключение, изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров призова всички граждани, представителите на бизнеса, учениците да спазваме мерките, защото само това е начинът да ограничим разпространението на вируса и да се справим с пандемията. „Отговорното ни отношение дава възможност тук, на областно ниво, да не въвеждаме по-строги мерки, с което да бъдем социално ангажирани и към бизнеса, и към запазването на работни места.“, допълни Петров и благодари на медиите за активното им отношение и ангажираност към преодоляване на пандемията.

Вирни се горе