Въпреки кризата децата в детските градини се хранят здравословно

Въпреки кризата децата в детските градини се хранят здравословно

Децата от детските градини в община Смолян ще продължават да се хранят по предварително изготвено от медицинските сестри и утвърдено от Регионалната здравна инспекция меню. Това стана ясно по време на провелата се в края на миналата седмица работна среща между здравната инспекция и Община Смолян. Участие в нея взеха работни групи, ръководени от секретаря на Община Смолян Замфир Копчев и директора на РЗИ д-р Мими Кубатева,съобщиха от РЦЗ-Смолян.

Основният акцент в разговорите беше храненето на децата в детските заведения в ситуация на тежка икономическа криза и в съответствие с влязлата в сила от 15.09.2011 година Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения. Част от новите изисквания в нормативния документ са свързани с предлагането два пъти в седмицата на хляб, различен от белия (пълнозърнест или ръжен хляб) и на мляко с различен процент масленост ( 2% и 3,6%).

Представителите на РЗИ – Смолян получиха уверение от секретаря на Община Смолян Замфир Копчев, че въпреки трудностите ще спазват новите изисквания и ще продължи утвърдилата се във времето практика за унифицирано хранене в детските градини. Това помага на децата в малките населени места и детски градини без медицински специалисти да изграждат здравословно хранително поведение, ползвайки месечните менюта изготвени по график от медицинските специалисти в областния град .

По искане на общинското ръководство в Смолян, РЗИ ще организира работна среща, по време на която всички медицински специалисти в детските заведения ще получат указания с цел достигане на препоръчителните норми при изготвянето на менютата.

Вирни се горе