ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД-19 ПРИСТИГНА В СМОЛЯН

ВАКСИНА СРЕЩУ КОВИД-19 ПРИСТИГНА В СМОЛЯН

На 26 декември вечерта в РЗИ-Смолян бяха получени първите 25 дози ваксина срещу Ковид-19, производство на Пфайзер-Байонтех. Екип на нашата здравна инспекция транспортира ваксината от РЗИ-Пловдив, с полицейски ескорт, при спазване на хладилната верига. Съхранява се в хладилник при температура 2-8 градуса, според изискванията на производителя. Първите имунизации в областта ще бъдат на 28.12.20г. /понеделник/ на петима медици от ЦСМП, в имунизационния кабинет на РЗИ от 10:30 часа. На 29 декември, първият работен ден след празниците, ще бъдат имунизирани по 10 медици в специализираните имунизационни кабинети в МЦ-Смолян и МБАЛ на областния град.

Организацията и провеждането на имунизациите са съгласно Заповед РД-01-726 / 23.12.2020г. на МЗ и Пътната карта на имунизационния процес в област Смолян.

В настоящата първа фаза ще бъдат имунизирани по желание работещи в лечебни и здравни заведения, след преглед от лекар и подписано информирано съгласие. В Националната информационна система за борба с Ковид-19 ще се внасят данни за лицето, за ваксината и поставящия ваксината лекар. Имунизираните ще получат Карта за направена първа доза на ваксината и датата за поставяне на втората, след която ще им се издаде документ за извършена имунизация. Следваща доставка на ваксината очакваме през месец януари на Новата година, съобщ Д-р Мими Кубатева- Директор на РЗИ-Смолян.

Вирни се горе